Endüstri Harmanı programına konuk olan Omron Görüntü Analiz Sistemleri Uzmanı Hasan Özay, görüntü analiz sistemlerinde dikkat edilmesi gereken alanlar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

İnsan gözünün çok fazla analog veri gördüğünü ve 576 megapiksel değerinde olduğunu söyleyen Özay, işlemcilerin ve kameraların henüz bu seviyeye ulaşmadığını ancak yapılacak hesapların önemli olduğuna dikkat çekti.

SÜREÇLER İYİ ANALİZ EDİLMELİ

Ne kadarlık bir alanın görüleceği,  ne kadar çözünürlük kullanılacağı ve kameranın gördüğü alanın nasıl bir ışıkla aydınlatılacağının önemli olduğunu söyleyen Özay, “ Buradaki aydınlığın değerinin bile çok önemi var. Eğer yanlış bir ışık seçtiyseniz o proje düzgün çalışmayacaktır ya da sonrasında problem çıkacaktır. Buradaki en büyük sorun ise, yaptığınız projenin güneş ışığından, ortam aydınlığından veya yakınında parlayan bir şey varsa onlardan etkileniyor olması. Tüm bu süreçlerin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor ki başarılı bir proje ortaya çıksın.” dedi.

Görüntü analiz sistemlerinin teknolojinin ilerlemesi ve işlemci hızlarının artması ile birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlandığını belirten Özay, daha önce kullanılan floresan aydınlatmaların yerini LED aydınlatmalara bıraktığını ifade etti.

OMRON’UN ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ FAZLA

Omron’un görüntü analiz sistemleri alanında çözümlerine de değinen ve ürün çeşitliliğinin fazla olduğunu vurgulayan Özay, “Piyasada bulunan neredeyse bütün görüntü analiz çözümlerine destek verebiliyoruz. Örneğin, Dummy kamera; içerisinde hiçbir yazılım olmayan kameralarımız. Görüntü işlemeyi kendi içerisinde yapmayıp aldığı görüntüyü bilgisayara gönderen kameralar. Bunları alıp yazılımı çok iyi bilen firmalar kendi tasarımlarını yapabilir. Smart kamera; çok ileri düzey hızlarda, kendi içerisinde işlemcisi bulunan kameralarımız ve görüntü işlemeyi kendi içerisinde yapıyor. Programı içerisine yüklüyoruz ve belli algoritmaları kullanarak sistem hazırlanıyor. Bunlar akıllı kamera, boyutları küçük ve birçok yere adapte edilebilir. Bir de ileri düzey dediğimiz, görsel analiz sistemleri var. Bunlar da kamera ve kontrol ünitesi tek cihaz gibi çalışan kameralardır. Bir kontrolcümüz var, kablo ile buna kameraları bağlıyoruz. Yine içerisinde belli algoritmalar var. Sistemde ışığı, kamerayı her şeyi bu kontrolcü kontrol ederek ne yapılması gerekiyorsa bu işlemi gerçekleştiriyor ve endüstri sisteminde belli protokollerle bir çıkış veriyor. Fabrikada bu çıkışı doğru veya yanlış olarak değerlendirip hattan hatalı ürünün ayrıştırılmasını sağlıyor.” dedi.

Özay ayrıca, barkod okuyucuları ile piyasadaki bütün barkodları okuyabilecek ürün çeşitliliğinin olduğunu belirterek kod doğrulayıcılar ile de yazılan kodun dünya standartlarına uygun olup olmadığının kontrolünün yapıldığını aktardı. 

EN ÇOK KULLANILAN YER; KALİTE KONTROL

Görüntü analizin en çok kullanıldığı yerlerin başında kalite kontrol geliyor diyen Özay, “Bir ürünün kalite kontrolü yapılırken birçok noktaya dikkat ediliyor. Örneğin, camın içindeki 1 baloncuk, bardakların üretiminde kontrol ediliyor hava kabarcığı olmaması açısından bu önemlidir. Metalde oluşacak bir çapak veya plastiğin enjeksiyondan çıktığı zamanda oluşabilecek bir eksiklik gibi bunların hepsi kalite kontroldür. Ancak her sektörde kalite kontrolü farklı değerlendirmek gerekir.” dedi.

Özay, robotlara ürünün nerede olduğunun söylenmesi kısmında da görüntü analizin kullanıldığını belirterek robotlarda bulunan bütün haberleşme sistemlerinin de kameralarla uyumlu olduğunu söyledi.