Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuk olan Öğretim Görevlisi, Mentor, Girişimci ve Köşe Yazarı Ergi Şener Türkiye’deki girişimcilik faaliyetleri ve öğrencilerin teknolojik çalışmalarına bakış açısı üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmelerde bulundu.

Girişimciliği hayal etmesi kolay icra etmesi zor bir meslek olarak tanımlayan Şener, insanların sürekli başarılı hikayeler gördüğünü ancak bugün başarılı kabul edilen birçok önemli şirketin başarısızlık hikayelerinin daha fazla olduğunu ifade etti. Her alanda büyük zorlukların yaşandığını belirten Şener, insanların ve şirketlerin görülen başarılarının arkasında hayal kırıklıkları ve zorlu bir süreç olduğunu da sözlerine ekledi.

“FİKİR SAHİBİNE DESTEK VERMEK GEREKİYOR”

Bugün pek çok kurumun inovasyon ve girişimcilik birimlerini açtığını söyleyen Şener, sadece Türkiye’de değil diğer gelişmiş ülkelerde de kurumsal yapıların girişimciliği çok başaramadığını belirtti. 

Yatırımın artık başarı olarak sayıldığını ve fikir sahibinden çok yatırımcıya önem verilmeye başlandığını ancak bu yaklaşımların doğru olmadığını ifade eden Şener, girişimcilik dünyasında doğru bir şekilde ilerlemek ve insanlara bunu göstermek adına çaba göstermek gerektiğini sözlerine ekledi.

“TÜRKİYE’DE SİSTEM YANLIŞ İLERLİYOR”

Dünyada girişimciliğin temel amacının dünyanın ve insanların problemlerini sonuca ulaştıracak çözümler üretmek olduğunu dile getiren Şener, Türkiye’de sürecin bu şekilde ilerlemediğini ve para kazanma olsun diye yapılan işlerin iyi yerlere gelmediğini söyledi.

Şener, Türkiye’de çalışan mühendislerin çoğunun yurtdışı ile çalışmak istediğini ifade ederken bir iş yapılmak istendiğinde kurucu kişinin ‘bir kişi çalışsa yeter’ mantığında olmaması gerektiğini ve girişimciliğin bir takım çalışması ile mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi.

“TEKNOLOJİYİ TÜKETEN BİR NESİL VAR”

Dijital kuşağın teknolojiye bakış açısını değerlendiren Şener, “Teknolojiyi diğer jenerasyonlara göre çok iyi bildiğini düşünen, aslında  sadece teknolojiyi tüketen bir nesil var. Örneğin oyun oynarken yapay zeka kullanıyor ama yapay zekanın özünü kavramamış oluyor. Tüketmek ile geliştirmek arasındaki ince fark çok önemli. “ dedi.

Öğrencilerin teknolojiye dair yüzeysel bilgilere sahip olduğunu ifade eden Şener,” Yeni neslin dikkaleri çok dağınık ancak başarıya götüren nokta her zaman odaktır ve gençlerin bunu sağlaması gerekiyor.” dedi.