Reel Piyasalar programına konuşan Garajımda Kurucusu Ecem Ünsalan, Türkiye’deki startup projeleri üzerine değerlendirme ST Endüstri Radyoda değerlendirme yaptı.

Türkiye'de girişimcilik üzerine verilen eğitimlerin çok zayıf olduğunu belirten Ünsalan, insanların girişimciliği henüz bir alan olarak bile görmediklerini söyledi.

Ünsalan, “Yazılım eğitimi sadece mühendisler için değildir. Bence her alanda verilmesi gerekiyor. Bizde yazılım sadece reklam olarak dönüyor oysa küçük yaşta bu eğitim verilmeli.” dedi.

“KADINLAR PASİFİZE EDİLİYOR”

Girişimcilik faaliyetlerinde Türkiye’de kadınların daha pasifize edildiğini belirten Ünsalan, “Kadınların bir şeyler yapabilmesine rağmen alanlarda yer verilmiyor. Ben de Garajımda platformunu kurarken birçok eleştiri almıştım. Özellikle kadın ve araba konusunu bağdaştıramamışlardı ancak faaliyet yürütmeye devam ettim.” dedi.

“PROJELERE DESTEK OLUNUYOR”

Türkiye’de artık fonların çok fazla olduğunu söyleyen Ünsalan, “Devletin, bankaların destek grupları oluyordu ancak onu kaldırdılar. Yeni açılan fonlar mevcut. Bir girişimcilik hikayesinin başlangıcından sonra en önemli kısım yatırım oluyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomisine yön veren şirketlerin 2. ve 3. nesilleri belirli bir sermayeleri olduğu için melek yatırımcı oluyorlar diyen Ünsalan, bu yatırımcıların kayıt olunan siteler üzerinden startup projelerine destek olduklarını belirtti. Bunun girişimcilik fikirlerinin belirli bir yerlere gelebilmesi için son derece önemli olduğunu söyleyerek kişilerin ne şekilde destek bekledikleri ve neden yatırım yaptıklarının önemine dikkat çekti.

“EKİP OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Girişimcilik faaliyetlerinde ekip olabilmenin gerekliliğine de değinen Ünsalan, “Bir işi tek başına yapabilirsiniz ancak bir ekip ile beraber daha geniş alanlara yayabilirsiniz. Farklı bakış açıları ve fikirleri kullanabilmek ve değerlendirebilmek çok önemli. Her bireyin kendi düşüncesini kabul ettirmekten öte düşüncesinin hangi yönde olduğunu bilerek diğer kişilerin bunu kabul etmesi önemli.” dedi.

Ünsalan, Türkiye’deki en büyük eksiklerden birisinin startup süreçlerinde henüz ortada bir fikir varken yatırımcı aranması olduğunu belirterek her iyi fikrin başarılı olmayacağını öncelikle projenin etkilerinin görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.