Eve İş Götürme programına konuşan İstanbul Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Psikolog Yeliz Arda, pandemi sürecinin psikolojik etkileri üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

KRİZ ANLARINDAN DERS ÇIKARILMALI

Pandemi gibi zorlu süreçlerde öncelikle gerçeğin kabul edilmesinin gerektiğini belirten Arda, “Tüm dünya ile birlikte bu durumu yaşıyoruz. Bu durumda kendimizi geliştirebilecek, bilgi edinebileceğimiz kaynaklara yönelmekte fayda var. Ancak bu kabullenme iyimserlik ile karıştırılmamalı çünkü iyimser olmak daha çok sorunları halının altına atmak gibi diyebiliriz.” ifadesini kullandı.

Dayanıklılık ve kriz yönetimi konusunda yaşanılan her şeyden ders çıkarmanın önemine dikkat çeken Arda, “Kurban psikolojisine bürünmemek gerekiyor. Hasta olursam nasıl olacak, ne yaparım gibi düşünceler kaygının daha artmasına neden olacaktır.” dedi.

GERÇEĞİ SONUÇLARIYLA BİRLİKTE KABUL ETMEK GEREKİYOR

Arda, bazı insanların kriz yönetiminde ve belirsizlik durumlarında daha uyumlu ve çözüm odaklı olması ile bazı insanların kaygılı ve stresli olmasının nedenleri üzerine değerlendirme yaptı.

Arda, “Gerçeği sonuçlarıyla birlikte kabul eden insanlar daha iyi sonuçlar alıyor ve çözüm üretiyorlar.” dedi.

Psikolojik dayanıklılığı güçlü olan insanların her durumdan ders çıkarabildiklerini ve yeni beceriler elde edebildiklerini belirten Arda, bununla birlikte hem güç ve andaki yeterliliği sağladıklarını hem de gelecekteki sağlamlığı şekillendirdiklerini ifade etti.

Arda,” Diğer bir önemli konuda anlam bulma. Ben kimim, bu nasıl bir durum, benim gibi biri bu durumda neler yapabilirdi sorularına cevap bulmaya çalışmalıyız.” dedi.