Emine Eroğlu’nun hazırlayıp sunduğu Endüstri Harmanı programının bu bölümünde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Doktoru, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimleri Derneği Bşk. Yrd., Osteoporoz Yaşam Der. Bşk., Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi Editörü Prof. Dr. Belgin Karaoğlan konuk oldu. Karaoğlan, kas ve iskelet sistemi hastalıkları üzerine bilgiler verdi. 

Kas iskeleti sistemi insanların ve hayvanların iç organları denen kalp, karaciğer, böbrekler ve akciğerler gibi tüm organları koruyan, içinde tutan bir sistemdir. Bir taraftan da yürümeye, ayakta durmaya, yarayan tüm hareketlerin yapabilmesi için gerekli olan kemik çatı özellikle insanlar için önemlidir. İnsan vücudunda 206 kemik bulduğunu ve bu kemiklerin fonksiyon olabilmesi için kaslara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dr. Belgin Karaoğlan, vücut ağırlığının ⅖’ini tutan 630’dan fazla çeşitli şekillerde kasların bulunduğunu belirtti. Özellikle kas iskeleti sisteminde eklem ağrılarının yaygın olduğunu da sözlerine ekledi. 

“HER HASTALIK GENETİK FAKTÖRLÜ DEĞİL”

Her hastalığın genetik faktörlerle olmadığını ancak yapısal özellikler ve kemik yapısı kodlanarak geldiğini belirten Karaoğlan, bu sebeple eklem hastalıklarında genetik faktörlerin etkili olabileceğini ancak sonradan edinilen kazanımların, egzersizlerin de önemli olduğunun altını çizdi. 

Kas ve iskelet sistemi ile ilgili birçok hastalık bulunduğunu ifade eden Karaoğlan, en çok bilinen hastalığın halk arasında söylenen ismi ile kireçlenme olduğunu belirtti. Belli bir yaşın üzerinde daha çok ortaya çıkan bu hastalık ağrılara neden oluyor ve eklemlerin yıpranması anlamına geliyor. Başka hastalıklar olduğunu da sözlerine ekleyen Karaoğlan, “ Yine iltihaplı romatizma denilen romatoid artrit en sık görülen hastalıklardandır. Eklemlerde şekil bozuklukları ile karşımıza çıkar.” dedi. Bunlar dışında boyun, bel, omuz, sırt, kalça, diz gibi ağrıların da kas iskelet sistemi ile ilgili olduğunun vurgusunu yaptı. 

“D VİTAMİNİ EKLEMLER İÇİN ÖNEMLİ”

Karaoğlan, “Özellikle D vitamini konusunda birçok bilimsel tartışmalar da yapıyoruz. Bu kadar güneşli bir ülkede yaşıyoruz ancak D vitamini oranımız düşük. Bu da beraberinde bir takım hastalıkları da getiriyor. Kullandığımız güneş kremleri evet bizi güneşten koruyor ancak kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Vücudun vitamin eksikliğinin bir başka nedeni de; eğer safra kesemizde bir sıkıntı varsa veya başka bir sebepten dolayı yeteri kadar emilim gösteremiyor vücut. Dolayısıyla bu da eksik kalmasında rol oynuyor. “ dedi. Vitamin eksikliğini gidermek için, biraz güneşlenmek, gıda takviyesi almak ve bol balık tüketmek gerektiğini de sözlerine ekledi. 
Pek çok hastalığın nedeninin stres olduğuna vurgu yapan Karaoğlan, hastaların %60’ında depresyon olduğunu ve istemedikleri ortamlardan uzaklaşıp ilaçlarını düzenli kullandıkları takdirde sonuçlarını alacaklarının altını çizdi.