Reel Piyasalar programında konuşan Bren İleri Teknoloji CEO’su Çınar Laloğlu, sanayicilere yönelik IoT çözümleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

YÖNTEMLERE VE TEKNOLOJİLERE ENTEGRE OLMALI

Büyük sanayi şirketlerinin temel bazı problemleri var diyen Laloğlu, özellikle üretim yapan firmaların bunu kontrol altına alması gerektiğini ve bunun içinde bazı yöntem ve teknolojilere entegre olmak gerektiğini belirtti.
Müşteriye daha karlı ve güvenli bir şekilde ürünün gönderilmesi için dijitalleşmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Laloğlu, “Geleneksel sanayi şirketlerini biraz daha uzaktan takip edilebilen ve sürekli izlenebilen bir hale getirmek gerekiyor.” dedi.

Laloğlu, “Bir üretiyorsunuz diyelim, bu ürünün belli başlı maliyetleri var. Kullanılan malzemeleri çok daha ayrıntılı bir şekilde incelerseniz, sizin göremediğiniz, farkedemediğiniz bazı problemlerin hep maliyet olarak size yansıdığını göreceksiniz. Bunlardan bazıları da dijitalleşme ile çözülebiliyor, kontrol edilebiliyor ve sizin kar marjını daha iyi ayarlabilmenizi sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI SİSTEMLERİNİN İYİ OLMASI GEREKİYOR

Firmaların işe nereden başlaması gerektiği üzerine de bilgiler veren Laloğlu, firmaların kendi içerisinde PLC ve otomasyon sistemlerinin bulunduğunu söyledi. Endüstriyel IoT’nin getirdiği erişimin ise, her yerden erişim, uçtan uca çözüm olduğunu belirterek bir ürünün A noktasından B noktasına gidene kadar ki her sürecin takibi, kontrolü ve her yerden ulaşılabilir bir şekilde tedariğinin sağlandığını vurguladı.

Laloğlu, “Üretim süreçlerindeki bu parametreleri iyi değerlendirirse firmalar  tasarrufa adım atabilirler ancak altyapının da buna entegre olması gerekiyor. Bu altyapılarda öncelikle iyi bir internet ağının olması gerekiyor. Bazen veriler büyük de olabilir bu sebeple bu verilerin iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bu entegrasyonu ancak bulut tabanlı sistemlerle ve server sistemleri ile çözüm sağlayabiliyorsunuz.” dedi.

Ekipmanların iyi tanınıyor olmasının da önemli olduğuna vurgu yapan Laloğlu, IT departmanının bir ara yapı oluşturmaları gerektiğini ve bununla alakalı bazı protokollerin değişmesi gerektiğini de belirtti.