Reel Piyasalar programına konuşan Fütürist, Ekonomist, M-Gen Ajans Başkanı Ufuk Tarhan, ekonomide yaşanan değişimleri ve gelecekte bizleri bekleyenleri ST Endüstri Radyoda anlattı.

Önceki yıllarda geleceğin bilinmedik tarafları olduğunu ancak günümüzde bu bilinmezliğin ortadan kalktığını belirten Tarhan, hem dijitalin gelişmesi hem de sosyal medya kullanımının artması ile birlikte kişilerin gelecekle ilgili çalışmalarını daha çok duyurma fırsatı bulduğunu ve isteyen herkesin bu bilgilere kolayca erişebileceğini kaydetti.

Tarhan,” Herkes gelecekle ilgili neler yapılması gerektiğini biliyor ancak bu konuda çok çalışmaya cesaret edemiyor. Kendini dönüştürmek konusu dünyanın en zor olayı dolayısıyla çoğu insan bu bilinmezlik mazeretinin arkasına saklanıyor. Oysa bugün neler yaptığınızda gelecekte sizi nelerin beklediği çok açık.” dedi.

DÖNÜŞÜM KOBİ’LERDE BAŞLAMALI

Harekete geçmek bir aksiyondur diyen Tarhan, KOBİ’lerin gelecekle ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam etmesi gerektiğini ve dönüşümün esas KOBİ’lerde başlamasının hem büyük ölçekli firmalar hem de sektör için önemli olduğunu vurguladı.

Tarhan,” KOBİ’lerin öncelikle şu sorulara cevap vermesi gerekiyor; Ben dünyanın hangi derdini çözüyorum? Bu yaptığım işe devam etmek istiyor muyum? İstiyorsam bana, aileme, ülkeme, dünyaya zarar vermeden nasıl yapabilirim? Bu soruların cevabını bulup sonra bağlı olduğu sektörde neler konuşuluyor, kendi bilgisi bu konuda yeterli mi gibi araştırmalar yapıp harekete geçmesi gerekiyor.” dedi.

TEKNOLOJİYE ENTEGRE OLUNMALI

Birçok büyük firmanın KOBİ’ler ile çalışabilmesi için kendi eğitim programlarını düzenlediklerini ve bunun uyum içinde çalışmak için bir yatırım olduğunu kaydeden Tarhan, gelişen dünya ile birlikte yeni trendlere adapte olmanın KOBİ’ler için önemli olduğunu ve özellikle teknolojiyi ve insanı işin neresinde kullanabilirim sorusuna cevap bulup faaliyetleri ona uygun biçimde yürütmenin doğru olacağını belirtti.

PANDEMİ KESİN YARGILARI ORTADAN KALDIRDI

Pandemi sürecinin birçok konuyu alt üst ettiğini ve kesin yargıları haksız çıkardığını ifade eden Tarhan, “Bizim ülkemizde online satış olmaz. Biz duygusal milletiz hissetmemiz lazım diyen anlayış yok oldu. Bunun gibi kesin olan yargılar değişti. Her şey değişebilir ve bu teknoloji bizim için hava su gibi kıymetliymiş düşüncesi artık hakim. Teknolojiye uzak durmayı düşünce anlamında kırdı.” dedi.

DİJİTALLEŞME CİDDİ YATIRIM GEREKTİRECEK

Teknolojinin önemini anlamının ilk kırılma olduğunu ve daha birkaç kırılmanın geleceğini de söyleyen Tarhan, robotlaşma, yapay zeka ve tam dijitalleşme süreçlerinin geleceğini ifade etti.

Sadece üretilen işin dijitale dönmesi değil masadaki bardağın bile dijital olacağını kaydeden Tarhan, herkesin 5G altyapısına geçmek durumunda kalacağını ve IT teknoloji versiyonlarını yükseltmekle ilgili ciddi bir yatırım sürecine gireceğinin altını çizdi.