Satış 4.0 Dünyası programına katılan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Uzay Çetin, yapay zeka, veri bilimi ve satış 4.0 üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Veri bilimi üzerine bilgiler veren Çetin, herhangi bir problemin çözülmeye çalışıldığı zaman bir uzman görüşüne başvurulduğunu ancak bir yöntemin daha olduğunu ve bunun da verilere bakmak olduğunu belirtti. 

Veride bir düzen olduğuna inanıyoruz diyen Çetin, bu düzeni istatistiksel yaklaşımlarla ya da bilgisayardaki programlama algoritmalarıyla yakalamaya çalıştıklarını ifade etti.

"VERİLERİ ANALİZ ETMEK AVANTAJ SAĞLIYOR”

Verilerin analiz edilmesi ile bazı avantajların elde edildiğini ve ne zaman satış yapmak gerekiyor ya da beklenenin dışında bir aktivite var mı gibi soruların cevaplarını bulmaya yardımcı olduğunu kaydetti. 

Veri biliminin dokunmadığı bir alan olmadığını belirten Çetin, “Veri bilimini yapay öğrenmeye de benzetiyorum. Yapay öğrenme verideki istatiksel düzenlemeleri bilgisayar algoritma yardımı ile otomatik olarak tespit etme işi.” dedi.

VERİLERİN DÜZENLENMESİ İHTİYACI VAR

Dünyada her şeyin dijital ortama aktarılmasI nedeniyle çok fazla veri olduğunu ve bu verilerin içerisinde düzeni yakalamanın gerektiğini belirten Çetin, bu düzeni sağlamanın manuel olarak yapılamayacağını, otomatize edilmesi gerektiğini kaydederek, bunun içinde istatiksel bilgi ve bilgisayar algoritmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

VERİ OKUR YAZARILIĞI

Veri biliminin tüm disiplinleri etkisi altına aldığını ve özellikle satış ve pazarlama alanında ihtiyaç duyulduğunu belirten  Çetin, firma hakkında tüketicilerin görüşleri üzerine sosyal medya taramalarına veya forum sitelerinde yazılanları taramaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ayrıca yeni bir ürün ortaya çıkarıldığında halka yansımasının nasıl olacağı ve ne türk bir algı yaratacağı üzerine ölçümler yapıldığını da ifade etti.

Çetin, veri biliminin sadece şirketler üzerinde değil, siyaset, sosyal bilimler ve insan psikolojileri üzerinde de etkili olduğunu belirterek, bu konuda özellikle öğrencilerin yeteneklerini geliştirerek veri okuryazarı olması gerektiğini sözlerine ekledi.