Etekteki Taşlar programına konuk olan Bilinçaltı Uzmanı Selda Soytürk Akyılmaz, pandemi sürecinin insanlar üzerindeki etkileri üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Pandemi hepimizi çok hazırlıksız yakaladı ve bir anda ne yapacağımızı bilemedik diyen Akyılmaz, “Böyle bir şey hiç hazır değildik dolayısıyla başta çok zorlandık. Bir yüzleşme sıkıntısı yaşadık, en kötüsü panik yaşamaya başladık çünkü alışılagelmiş normalin dışında bir hayat önümüze çıktı ve biz o hayatla yeterince baş edebileceğimizi bile bilmiyorduk.” dedi.

“İŞİN UCUNDA SAĞLIĞIMIZ VAR”

Akyılmaz, “Bir anda evlere kapandık. İlişkilerimizden soyutlandık, çocuklarımız okula gidemez oldu. İş hayatımızı evden yürütmek zorunda kaldık ve sevdiğimiz insanlardan uzaklaştık. Doya doya nefes alamadığımızı da gördük yani normalde yaptığımız hiçbir şeyi aslında yapamadığımızı fark ettik.” ifadesini kullandı.

Gözlemlediğim kadarıyla bu süreç hepimize çok ağır geldi ve çocuklarımızı okula gönderirken güle güle demenin, rahat rahat eğlenmenin ve nefes almanın bile büyük bir nimet olduğunu fark ettik diyen Akyılmaz, “Zor olsa da yeni normale adapte olmak durumunda kaldık çünkü işin ucunda sağlığımız vardı.” dedi.

“YENİ NORMALİN DAHA KOLAY ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

Hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak insanların ayakta kalmaya çalıştığını belirten Akyılmaz, geçtiğimiz yılın en önemli öğrettiği şeyin ise yaratıcılık olduğunu vurguladı.

Akyılmaz, özellikle geçmişteki psikolojik süreçleri iyi olmayan kişilerin bu süreçte sarsıntıya uğradığını ifade ederek, bazı insanların kendilerine bile tahammül edemeyecek duruma geldiğini ve bunun da ciddi bir travmatik duruma neden olduğunu söyledi.

Şu an dört gözle 2021’de her şeyin güzel olmasını bekliyoruz diyen Akyılmaz, “Yeni normalin daha kolay üstesinden gelebilecek hayata hazırız. Gönül ister ki eski normale geri dönelim ve eski yaşam kalitemize yeniden kavuşalım.” dedi.