Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’n sorularını yanıtlayan Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, kimya sektörü üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Kimya sektörü gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin lokomotif sektörlerinden biridir diyen Sözal, kimyanın olmadığı herhangi bir sektör olmadığını belirtti.

Sözal, “Tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden bir tanesi. Boyar maddeler ve yardımcı kimyasallar kumaşın üretiminde önemli rol oynuyor. Pandemi döneminde de tekstil sektörü çok fazla süreçten etkilenen sektörlerden biri olmadı. Dolayısıyla bu sektör hala dinamik bu da Türkiye ekonomisi için önemli. “ dedi.

GEÇMİŞ DÖNEM YATIRIMLARININ MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ

Sözal Kimya olarak tekstil sektörünün yanı sıra plastik sektöründe de faaliyet gösterdiklerini söyleyen Sözal, yeni yatırımlarının devreye girmeye başladığını söyledi.

Yurt dışı pazarlarının açıldığını belirten Sözal, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz yatırımların meyvelerini toplamaya başladık Dünya genelinde tekstil boyarmaddeleri ve yardımcı kimyasalların pazar büyüklüğü yaklaşık 15 milyar dolar civarında yer alıyor. Sözal Kimya olarak bu alanda pazar payımızı artırmak için çalışmalar yaptık ve meyvelerini toplamaya başladık. Yaklaşık 11 ülkeye ihracat yapıyoruz, buradaki ihracat paylarımızı artırarak gerek iç piyasada gerekse dış piyasada yapmış olduğumuz inovatif çözümlerle pazar payımızı artırıyoruz. Büyümenin temel dayanağı da bu.” 

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TEMİZ BİR DÜNYA TEMEL DEĞERİMİZ”

Sözal, kaliteyi ürünlerinde ön plana çıkararak ekonomik ve performanslı ürünlerle pazarda yer almaya çalıştıklarını belirterek inovatif ürünleri devreye sunmaya çalıştıklarını da kaydetti.

Sözal, “Özellikle küresel ısınmadan dolayı su problemleri çok ön plana çıkmaya başladı. Bunu önleyici çalışmalarımız var. Bu da bizi farklılaşmaya götürecek. Pazar payımızı artırmaya da neden oluyor.” dedi.

Yeşil Mutabakat konusunda da değerlendirme yapan Sözal, günü kurtarmak gibi bir üşüncelerinin olmadığını vurgulayarak gelecek nesillere iyi bir miras bırakmak istediklerini ifade etti.

Sözal Kimya olarak sürdürülebilirlik ve temiz bir yeşil dünya bırakmanın temel hedefleri olduğunu söyleyen Sözal, ar-ge ekipleri ile birlikte bu anlamda ciddi çalışmalar yürüttükleri de ekledi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.