Eve İş Götürme programında Can Karadut’un konuğu olan Gazeteci Ahmet Coşkun Aydın, 2020 yılı üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

2020 yılını bütün insanlığın yaşamında bir kayıp yılı olarak olarak anacağız diyen Aydın, “Her şeyiyle dünya durdu. İnsanlar üretmeye çalıştılar, ithalat ve ihracat bir şekilde devam etti ama çarklarda ciddi bir yavaşlama oldu.” dedi.

EKONOMİK SIKINTILARIN NEDENLERİ

Pandemi sürecinin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yaşandığını ve diğer ülkelerde ithalatta azalma görüldüğü için Türkiye’nin de bundan etkilendiğini ve ihracatta daralma olduğunu belirten Aydın, bunun yanı sıra politik nedenlerden kaynaklanan ekonomik sıkıntıların yaşandığını da ifade etti.

Aydın, “Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerinin birçoğunun bize karşı düşmanca bir tutum takılmaları ekonomimizi olumsuz etkilemese de moralimizi olumsuz etkilemiştir. Kültürümüzün yakınlığı olan ülkelerden bu tür davranışların gelmesi Türk toplumunu da ister istemez sarsmış durumda.” dedi.

“BEKLENEN SONUCA ULAŞILAMADI”

Merkez Bankası başkanı değişimi ve ekonomi yönetimi değişimi üzerine de değerlendirmede bulunan Aydın, “Berat Albayrak döneminde doların, dövizin düşük tutulabilmesi için 100 milyar dolardan fazla paranın harcandığı ortaya çıktı. Sonuçta da hiçbir şey olmadı yani doların gözü yüksekte ve beklenen sonuca ulaşabilmesi mümkün olmadı o dönemde.” ifadelerini kullandı.

Aydın, Naci Ağbal’ın ekonomi üzerine daha deneyimli bir isim olduğunu vurgularken ekonomik anlamda sıkıntıların birçok noktadan etki ettiğini ve dünya ülkelerinin üretimlerinin ve gayri safi milli hasılasının düşmesinin de etken olduğunun altını çizdi.

“DÖVİZE EĞİLİM VAR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘herkes dövizden Türk lirasına dönsün’ çağrısı üzerine de konuşan Aydın, “Bu bir dilekle olmuyor maalesef. Ekonomiye ve Türk lirasına güven gerekiyor.” dedi. 

Dolarizasyon denilen sistemden 2000'li yıllardan 2010 yılına kadar uzaklaşıldığını belirten Aydın, son zamanlarda bunun değişmeye başladığını ve toplumun elindeki parayı dövize yatırma eğilimi olduğunu vurguladı.

Aydın, bu durumun değişmesi gerektiğinin altını çizerken önlem alınabilmesi için Türkiye’nin gücünün yerinde olması gerektiğini de sözlerine ekledi.