Bahar’la İş Dünyası programının bu bölümünde Aşoğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Selman Aşoğlu konuk oldu. Aşoğlu, inşaat sektörünün bugününü ve yarınını değerlendirdi.

Teknoloji ile birlikte bireylerin ve yönetim anlayışının değiştiğini belirten Aşoğlu, son 15 senedir mütekabiliyet yasası ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye’ye girişinin ciddi oranda arttığını ve inşaat sektörünün de bundan etkilendiğini ifade etti. 
Aşoğlu, “Özellikle güney bölgeleri, Karadeniz ve Marmara ile birlikte körfez sermayesinin ciddi akışını görüyoruz. Biz bu akışı yakalamak adına 2013’ten beri Dubai ve Katar merkez olmak üzere körfez müşterilerini Sapanca’da ağırlamaya devam ediyoruz. En önemlisi Türkiye’yi güvenilir buldukları için ülkemize yatırım yapmak istiyorlar.” dedi. 

“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DİJİTAL DÖNÜŞÜM GEÇİRMELİ”

İnşaat sektörünün Türkiye’de enerji, sanayi, ulaşım gibi alanları içinde barındıran lokomotif bir sektör olarak tanımlayan Aşoğlu, sektörün gayri safi milli hasılanın da %8'ine tekabül ettiğini ancak günümüzde inşaat sektörünün duraklama evresinde olduğunu dile getirdi. 

İTO verilerine göre İstanbul’da inşaat sektörü ile ilintili 19 bin KOBİ olduğunu belirten Aşoğlu, 2019 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerin sektörü etkilediğini, inşaat ile birlikte diğer sektörlerinde etkilendiğini kaydetti.

Pandemi sürecinde teknoloji, sağlık, perakende gibi firmaların dışında birçok sektörün olumsuz etkilendiğini dile getiren Aşoğlu, covid-19 salgınının, dijital dönüşümün gayrimenkul sektöründe de ciddiye alınması için önayak olacağının altını çizdi. 
Aşoğlu,” Bu yeni dönemde müteahhit öncelikli değilde dijital öncelikli bir evrim geçirebilir gayrimenkul sektörü diye düşünüyorum. Bunu MÜSİAD, GABORA sistemi ile ortaya koydu ve gayrimenkul sektörünün büyük veri, yapay zeka ile düzenlenmesini amaçladılar. Bu da bazı değişimlerinin  sinyali olması açısından önemli.” dedi.