Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, otomotiv sektörü üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

78 ÜYE VE 85 FABRİKA BULUNUYOR

Tedarik sanayi firmalarının TÜrkiye’de ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu söyleyen Dudaroğlu, “Örneğin, 25-27 milyar dolar ise ihracat oranı bunun 10-14 milyar doları, direkt ve indirekt tedarik sanayi ihracatı gerçekleştiriyor.” dedi.

TOSB olarak 1800 dönüm sanayi alanı bulunduğunu ve bünyesinde 78 üye ile 85 fabrikasının olduğunu söyleyen Dudaroğlu, 21 yabancı yatırımcının üretim yaptığını ve 18 ar-ge merkezi bulunduğunu da aktardı.
Bunların yanı sıra inovasyon, test merkezi gibi alanlarında bulunduğunu söylerken 32 start-up firmasının yer aldığını da belirtti.

KALİTEDEN ASLA ÖDÜN VERMİYORUZ

Dudaroğlu, otomotiv sektörünün yüzde 1 oranındaki ihracatını bu komplekste gerçekleştirdiklerini belirtirken 2 buçuk milyar dolarlık ciroya sahip olduklarını ifade etti.

Dudaroğlu, “Dünyadaki ilklerden olması sebebiyle çok büyük bir öneme sahip. Ayrıca yabancı firmalar ve organizasyonlar özellikle bizi ziyarete gelirler ve örnek alırlar.” dedi.

Kaliteden asla ödün verilmediğini ve orijinal ürünlerin üretildiğini belirten Dudaroğlu, modern sanayileşmeye geçiş aşamasında bu durumların önemli olduğunu vurguladı.  

FİRMALAR İLE GİRİŞİMCİLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR

Otomotiv sektörünün disiplinli bir sektör olduğunu belirten Durdanoğlu, inovasyon merkezinin önemine değindi.

Durdanoğlu, “İnovasyon fikirden üretime geçebilecek sürecin tamamını kapsıyor. Fikirlerimizin öncelikle gerçeğe dönüştürülebilmesi için bir yerlerde ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Girişimcilik başta çok önemli. Biz de, otomativin geleceğine yönelik önemli deneyimler kazanıyoruz. Aynı zamanda elde ettiğimiz deneyimleri de TOSB içindeki firmalara sunuyoruz.” dedi.

En önemli noktanın sanayiciler ile girişimcileri sık sık bir araya getirmek olduğunu vurgulayan Durdanoğlu, hem firmaların yeni ürünlerle tanışmasını hem de girişimcilerin fikirleri ile yeni müşteriler edinmeye çalışmasını hedeflediklerini belirtti.