Finansal Danışman Nazlı Sarp, KOBİ’ler, girişimciler, yöneticiler, işletmeler için kredi ve fonlama imkanları adına ST Endüstri Radyoda Dr. Cüneyt Drician'ın hazırlayıp sunduğu KOBİ'lerin Koçu, Finans Doktoru programında detaylı bilgi aktarımlarında bulundu. Kredi kullanımı öncesi yapılması gereken hazırlıklardan, kripto para arzlarına, melek yatırımcılıktan KGF ve KOSGEB kredilerine kadar birçok finansman imkanından bahsedilen programda, mali ve finansal analiz çeşitleri, teminat ve kredi çeşitleri gibi birçok başlık masaya yatırıldı. 

“FİNANS SAĞLAMA YOLU HALKA AÇILMAKTIR”

Pandemi süreciyle birlikte dünyanın ve ekonomilerin ciddi oranda küçüldüğünü belirten Sarp, yeni normale geçiş sürecinde sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Sarp, özellikle Türkiye gibi KOBİ segmentlerinin fazla olduğu ülkelerde finansal ihtiyacın önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Ülkemizde şirketlerin halka açılma oranının son derece düşük olduğunu ve büyük kurumsal firmaların elindeymiş gibi gözüktüğünü belirten Sarp, en uygun finans sağlama yolunun halka açılmak olduğunu ve bu konuda neler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Sarp, “Halka açılma konularında yetkili bir aracı kurum bulmak gerekiyor. Ayrıca STK’nın izni ile gerekli adımları tamamlayarak hisselerinizi halka arz edebilirsiniz.” dedi. Sarp, bu adımın maliyetsiz olduğunu ve KOBİ’lerin hızlı bir şekilde kurumsallaşmasına olanak sağladığını da sözlerine ekledi. 

“ACİL KREDİ İHTİYACI İKİ ŞEKİLDE SAĞLANABİLİR”

Türkiye’de politika faizinin sabit olduğunu ancak fon yani nakit para elde edebilme maliyetlerinin hızlı bir şekilde arttığını dile getiren Sarp, acil krediye ihtiyacı olan firmalara bankaların nasıl kredi vereceğine dair bilgiler verdi. Sarp, “Kredileri amacı bakımından ikiye ayırabiliriz; bir tanesi firmanın faaliyetini sürdürmesi için gerekli olan işletme sermayesi ihtiyacının kredisidir. Bu krediye genellikle 1 yıla kadar vadeli olan bir firma yatırım yapar ve yeni bir faaliyet alanına girer. İkincisi ise mevcut üretim faaliyetini arttırmaktır. Bunun içinde kapeks yatırımı dediğimiz sermaye yatırım kredisi verilir.” dedi. Ülkemizde yaşanan süreç nedeniyle birçok firmanın faaliyetlerini kısıtlamak zorunda kaldıklarını belirten Sarp, işletme sermayesinin ihtiyaçlarının çok ciddi şekilde arttığını ve firmaların ana faaliyet konularına yoğunlaşmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 
“TEKNOLOJİ ALANINDA GİRİŞİMCİLİK YAPANLAR ŞANSLI OLACAK”

Yeni bir faaliyete başlayacak olan firmalar esasında tam da proje finansmanı konusudur diyen Sarp, ülkemizde son 15 yılda yeni girişimcilerin hem bankalar hem de banka dışındaki belirli fon kaynakları ile desteklendiğini kaydetti. Sarp, “Genç girişimcilere seslenmek istiyorum; öncelikle piyasaya hangi alanda nasıl gireceğinizi çok iyi seçin. Ülkemizin ekonomik koşulları düşünüldüğünde, gelişmekte olan ülkeler sınıfındayız dolayısıyla daha fazla katma değeri yüksek ürünlere ihtiyacımız var. Teknolojik ürünler konusunda faaliyete başlayacak olan kişilerin daha şanslı olduğunu düşünüyorum.” dedi. Devletin de bu konulara ciddi desteklerinin olduğunu belirten Sarp, KOSGEB destekleri de bu tarz yatırımlarda uzun vadede oldukça yüksek olduğunu söylemenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.