Satış 4.0 Dünyası programına katılan Yönetici Mentoru ve Kolaylaştırıcı Dr. Seçkin Berber Koç, fark’anda kavramı üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

2014 yılında Time Dergisi Şubat sayısında fark’andalık kavramı çıktığında büyük bir yankı uyandırdı diyen Koç, mindfulness kavramını açıklayarak söze başladı.

STRES AZALTMA KLİNİĞİ KURULDU

İlk defa Profesör John Kabat-Zinn tarafından fark’andalık kavramının ortaya atıldığını söyleyen Koç, profesörün 1970’li yılların sonunda bağlı olduğu üniversitede bir stres azaltma kliniği kurduğu ve burada Budist öğretilerin felsefi yanından etkilenerek mindfulness temellerini ortaya çıkardığını belirtti.

Koç, burada vaka analizi yapan Kabat-Zinn’in, depresyon, kaygı bozukluğu, sosyal fobi gibi başlıklarda sıkıntıları olan hastaları bu merkezde 8 haftalık programın içine aldığını kaydetti. Koç, 1970'lerden 1990'ların sonuna kadar bu vakaları gözlemlediğinde psikolojik rahatsızlıkların tekrarlanmasının engellendiği, bağışıklık sisteminin güçlendiği, psikolojik iyileşme olarak adlandırılan  ‘Psikolojik İyilik’ başlığı altında çok geniş bir alana dokunduğunu ifade etti.

ORADA KALABİLMEYİ ÖĞRETİYOR

Mindfulness kavramının bir zihinsel eğitim metodolojisi olduğunu belirten Koç, “Her zaman bir yapma yani doing dediğimiz bir halin içerisindeyiz. Her zaman belli bir amaç doğrultusunda hareket etmekle meşgulüz. Fark’andalık bizi olma haline getirebilmeyi ve orada kalabilmeyi öğretiyor.” dedi.

ÖZGÜN SEÇİMLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Fark’andalığın kişiye sorular sormasını sağladığını söyleyen Koç, bu durumu şöyle tanımlıyor; “Yaşadığım bu deneyimin içinde bir duygum var ve burada olan bu duygunun bağlı bulunduğu düşüncem şu ve bu düşüncenin gideceği davranış biçimi bu diyerek eski kökleşmiş karşılık verme dürtüsünün ötesine geçerek daha özgün ve daha bilinçli seçimler yapmamızın önüne açıyor.” ifadelerini kullandı.