Pandemi süreciyle birlikte evden çalışmanın psikolojik etkileri üzerine Etekteki Taşlar programında Hakan Ömer Gider’in sorularını yanıtlayan Uzman Psikolog, Psikoterapist ve Bioenerji Uzmanı Çağın Mert Öğüt, birçok şirketin böyle çalışma modeline hazırlıklı olmadığını ve bu sebeple birçok eksiğin ortaya çıktığını belirtti.

ZORUNLULUK PSİKOLOJİK ETKİ BIRAKTI

Şirketlerde kontrol edilemeyen değişkenlerin şimdilerde kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Öğüt, pandemi dönemi öncesinde bazı şirketlerin haftanın birkaç gününde çalışanlarına evden çalışma fırsatı verdiğini ve bunun bir ödül olarak düşünüldüğünü ancak şu anda içinde bulunduğumuz durumla birlikte zorunlu hale geldiği için psikolojik etkilerinin arttığını kaydetti.

Bununla birlikte ilk kez deneyimlenen uzun süreli uzaktan çalışma modelinde insanların iş hayatı ile sosyal hayatının dengesinin bozulması, kaygı düzeylerini yönetmede sorun gibi durumların ortaya çıktığını da belirtti.

ÇALIŞMA PERFORMANSLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Kuşakların aynı evde birlikte yaşamasının da etkilerinin fazla olduğunu ancak kişilerin buna zamanla alıştığını dile getiren Öğüt, çalışanların iş performanslarında düşüşün yaşandığını ifade etti.

Öğüt, “Kişiler işe giderken veya öğle aralarında kendilerini deşarj edecek ortamlar yaratabiliyorlardı. En azından işten eve dönerken iş sıkıntılarını dışarıda bırakma fırsatları oluyordu. Bunlar ortadan kalkınca insanlar gerilmeye başladı. Bu yüzden de iş performansları düşmeye başladı. Bazı önlemler alınmazsa bu başarı da kalmayabilir.” dedi.

MESAİ SAATİ KAVRAMI YOK OLDU

Öğüt, evden çalışan kişiye sanki çalışmıyormuş gözüyle bakıldığını ve önceden işten geldiğinde kişi kendine vakit ayırırken şu anda evde işini bitirdikten sonra vakit ayırmasının göze battığını belirtti.

Öğüt,” Sen zaten evdeydin, yorulmadın ki mantığı oldukça fazla yayılmaya başladı.  Mesai saati kavramı da silindi. Gece gelen mailler, mesai saati dışında sürekli istenen işler artmaya başladı. Sonlandırma denilen psikolojik bir olaydır. Bunu yapmadığımız zaman iş ve özel hayat birbirine giriyor.” dedi.