Reel Piyasalar programına konuk olan Mettler Toledo Türkiye Ölçüm Aletleri Endüstriyel Bölüm Müdürü Uğur Tuncer, etki veri kullanımı için doğru ölçüm yapmanın önemi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Ölçümü, referans değere göre eldeki niceliklerin ve niteliklerin tartılması ve eşleştirilmesi olarak açıklayan Tuncer, ölçümün M.Ö. 16. yüzyıla kadar uzandığını belirtti.

İnsan hayatının gelişiminde bile ölçümün önemli olduğuna dikkat çeken Tuncer, ölçümün tek başına bir fiziksel birim olmadığını ve tartının bu anlamda değerli olduğunu ifade etti.

DOĞRU TARTIM YAPMAK ÖNEMLİ

Terazinin doğru tartmasının önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Tuncer, sözlerine şöyle devam etti:

“Birincisi kullanmış olduğunuz ekipmanın servis hizmeti ya da ürünün bakımı, kalibrasyonu ya da size vaad ettiği değerlerde ölçüm yapıp yapmadığı önemli.” dedi.

İlaç, kimya, gıda, e-ticaret uygulamaları gibi alanlarda ölçümün yapılması önemli diyen Tuncer, “Örneğin, bir ilaç firması düşünün. İlaçta etkin ham maddenin miktarı çok önemli ve eğer buradaki etkeni doğru ölçemiyorsan yan etkileri artabilir ya da işlevsiz hale gelebilir.” açıklamasında bulundu.

Tuncer, doğru ölçüm yapmanın hem müşteri memnuniyeti açısından hem de firmaların sürekliliği, karlılığı ve ayakta kalabilme açısından riskler teşkil ettiğini vurguladı.

“AKILLI SİSTEMLER ÜRETİYORUZ”

Cihazın kolay kullanılabilir olması, doğru cihazın doğru uygulamada kullanılması, operatörün doğru cihaza yönlendirilmesi ve operatörün çalışma şeklinin standardının geliştirilmesi  konularının ölçümlemede son derece önemli olduğuna vurgu yapan Tuncer, “Operatörü bir formülasyon sistemi düşünelim, formülasyon sisteminde a,b,c malzemelerinden bir katkı yapacaksınız ve günün sonunda sütlü kahve yapacaksınız diyelim. Sütün ne kadar katılacağı elbette reçete ile belli. O kadar akıllı cihaz üretiyoruz ki operatör süt miktarını doğru koymadıkça bir sonraki tartıma geçemiyor. Yani operatörün orada bir kağıt kullanımı ya da reçeteyi sistemin dışına taşıması söz konusu olmuyor. O yüzden biz operatörleri bilinçli ya da bilinçsiz manipülasyon yapmayacak şekilde, akıllı sistemler üretmeye çalışıyoruz ve üretiyoruz da.” dedi.

Tuncer, operatörün işini minimum seviyeye indiren akıllı bir sistemin ve akıllı bir terazinin hataları en aza indirdiğini belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.