Etekteki Taşlar programına konuk olan Uluslararası Konuşmacı ve Sunum Eğitmeni Rasih Bensan, etkili sunum teknikleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Sunum yapan kişilerin yüzde 90’ının yaptığı en sık hatanın, görsel slaytlarda her şeyi sunumlara satı satır yazarak okumak olduğunu söyleyen Bensan, “Birçok kişi bunun hata olduğunu kabul etmiyor. Özellikle teknik konularda bunun doğru olduğunu söylüyorlar. Ancak okumak hem dinleyicileri sıkıyor hem de alece hazırlanmış, emek sarf edilmemiş bir sunum izlenimi veriyor.” dedi.

Bensan, sunumu tıpkı bir sanat eseri gibi düşünmek gerektiğini belirterek sunumların özetlerinin daha sonra dinleyicilere mail veya başka yöntemle iletilebileceğini de söyledi.

Söylenen cümlelerin tane tane ve anlaşılır bir şekilde olması gerektiğine dikkat çeken Bensan, iyi dinleyici olmayan insanların da dikkatini toplayabilmek için dağınık konuşmak yerine organize bir şekilde konuşması ve gerektiği yerlerde biraz duraklaması gerektiğini belirtti.

Bensan, sunum sırasında slaytla uyumlu bir şekilde konuyu dağıtmamanın önemli olduğunu ifade etti.

PRATİK YAPMAK GEREKİYOR

Online sunumlar üzerine de değerlendirmede bulunan Bensan, sözlerine şöyle devam etti:

“Sunum öncesinde pratik yaparak teknik aksaklıklar giderilmelidir. Ses gelmemesi, görüntü kayması gibi durumların yaşanmaması için mutlaka çokça pratik yapılmasında fayda var. Online sunumlarda farklı sorunlarda yaşanabiliyor. Ancak sunuma başlamadan önce herhangi bir problem olmayacağını garanti etmek için de çalışmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bensan, teknik altyapının sunum yapmak için yeterli olduğunu belirterek materyallerin doğru kullanımının burada önemli olduğunu vurguladı. 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.