Bir girişimcilik faaliyeti yürüterek ve KOSGEB İnovasyon desteği alarak Bilişim Vadisi’nde Psikojenez İleri Yazılım ve Bilgisayar Sistemlerini kuran Dr. N. Tuğbagül Altan, aynı zamanda Nişantaşı Üniversitesi İngilizce Yazılım Mühendisliği bölümünde öğretim üyeliği yapıyor.

Altan, uzmanlık alanının insan-bilgisayar etkileşimi üzerine olduğunu ve özellikle zihinsel engelli çocukların bilgisayarda olan eğitimleri ve etkileşimleri üzerine bir çalışma yaptığını söyledi. Bu konu üzerine yaptığı bir Ar-Ge çalışması üzerine şirketinde faaliyete başladığını belirten Altan, bunun dışında bilgisayar yazılımları ile ilgili farklı çalışmalar yaptıklarını da kaydetti.

“DÖNÜŞÜMLÜ SİSTEMLER İNŞA EDİYORUZ”

Türkiye'de özellikle firmaların gerçekleştirmek istediği projelerde, yapılan çalışmaların dökümante edilmesi ve bunların akademik belgelere dayandırılması konusunda endişeler yaşandığını belirten Altan, çalışmaların daha esnek ve tekrar kullanılabilmesi, geliştirilmesi, yani geriye dönüşümlü olan sistemler inşa ederek projelerin mimarisinin bu şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Altan, “Akademik danışmanlığın yanı sıra projenin sahaya inip, testlerden geçip ve bu testler sonucunda ara çıktılar alarak kontrollerini sağlıyoruz. Aynı zamanda bu kontrollerden sonra sadece bir şey üretme kaygısı değil işe yarar bir şey üretme kaygısıyla hareket etme misyonuna sahibiz.” dedi.

“EĞİTİM MATERYALLERİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Zihinsel engelli 12 yaşa kadar olan çocuk grubunun bilgisayarla etkileşimlerini destekleyici, artırılmış gerçeklik teknolojileri ile geliştirilen eğitim materyali üzerine çalıştıklarını belirten Altan, kullanıcı deneyimlerine dayalı olarak, testlerden geçerek ve belirli sonuçlar alarak ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Altan, “Web tasarımından başlayarak arka planda veri tabanı oluşturulması, e-ticaret sitelerine yönelik yapılan çalışmalarımız mevcut.” dedi.

Altun, yapılan çalışmaların birbirleriyle etkileşimde olduklarını ancak yine de modüler bir yapıdan birleştirici bir yapıya doğru çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.