Yerli ve milli satın alma üzerine Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan TÜSAYDER(Satınalma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği) Başkanı Murat Altun, enflasyon ve cari açıkla mücadele etmenin yolunun yerli ve milli satın almadan geçtiğini Reel Piyasalar programında anlattı. 

Satın alma yöneticileri olarak birçok emtiayı tedarik ediyoruz, bunun içerisinde hizmet, hammadde ve sarf alımlar var diyen Altun, “Biz tüm bunların fiyatlarına hakim bir mesleğe sahibiz. Bizim gözlemlediğimiz enflasyon oranı %35'in üzerinde. Bu çok büyük bir oran.” dedi.

“KENDİ ÜLKEMİZE TEDARİK EDEBİLİRİZ”

Enflasyon oranının düşürülmesi için satın alma yöneticilerinin kendi şirketlerindeki enflasyon oranını azaltmak ve doğru maliyetleri yakalamak için çaba harcadığını belirten Altun, aynı durumun Türkiye için de yapılması gerektiğini vurguladı.

Altun, “Ana emtialarda yerlileştirmeyi kendi imkanlarımızla sağlayabilirsek enflasyon ve cari açık oranının düşeceğine inanıyoruz. Bize düşen ithal girdilerimizi nasıl yerlileştirebiliriz ve bunu kendi ülkemize nasıl tedarik edebiliriz bunun çalışmalarını yapmamız gerekiyor.” dedi.

KAMU İHALELERİ REVİZE EDİLMELİ

Yerli ve milli satın alma üzerine 5 yıldır faaliyet yürüttüklerini vurgulayan Altun, sadece satın alma yöneticilerinin bu alandaki çalışmalarının yeterli olmadığını, bu çalışmaların kanunlarla ve yönetmeliklerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Her alanda ve her sektörde yerli ve milli satın almanın devlet politikası haline gelmesi gerektiğini belirten Altun, “Pandemi dönemi bize bunu çok net gösterdi. Yerli ve milli olmamak enflasyon ve cari açığın artmasına neden oluyor.” dedi.

Altun, dijitalleşme ve inovasyonun konuşulduğu günümüzde kamu ihalelerinin de önemli olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini vurgulayarak, eski yöntemlerin güncellenmesi gerektiğini ve belirli kanunlar ile birlikte desteklenmesi gerektiğini vurguladı.