Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programının bu bölümünde Optimal Proje Yönetim Ofisi Enerji Verimliliği Danışmanı Sedat Vatandaş konuk oldu. Vatandaş, enerji verimliliğini ST Endüstri Radyoda anlattı. 

Enerjimizi anlık olarak verimli hale getirmemiz uzun vadede çok faydamıza olmayacaktır diyen Vatandaş, burada önemli olanın sürekliliği sağlamak olduğuna vurgu yaptı. Vatandaş, “Enerji verimliliğinin sürekliliğini sağlamak enerjimizi yönetmekten geçiyor. Yönetmek aşaması da enerji tüketimini şeffaf hale getirilmesiyle mümkün olabilir.” dedi.

“ENERJİ YÖNETİCİSİ BULUNDURMAK ZORUNLU HALE GELDİ”

Tüm tesisler de 1 ton eşdeğer petrol ya da yaklaşık 11637 kilovat, bundan yılda 1000 tane tüketen tesisler, kamuda 10 bin metrekarenin üzerindeki binalar, özelde de 500'ün üzerinde yılda enerji tüketen ve 21 metrekarenin üzerindeki binalar enerji yöneticisi bulundurmak zorundadır hatırlatmasını yapan Vatandaş,  ISO 50001 sistemine geçilmesinin de zorunlu olduğunu sözlerine ekledi. Vatandaş, “Bu kılavuz bizim enerjimizi verimli kullanmak ve etkin yönetmek adına çıkarılmış bir kılavuz. 2011 yılında çıkarıldı ve diğer kalite yönetim sistemleri ile benzer şekilde çalışmayı esas alan bir yönetim şekli. Mevzuata göre de endüstriyel tesisler, elektrik üretim santralleri ve binalar İSO 50001 enerji yönetim sistemini güncel olarak kurmak zorunda 2023 yılına kadar.” dedi.

Vatandaş, “ISO 500001 bir kalite yönetim sistemi ancak buradaki yönetim sistemini kurarken enerji konusunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Birçok firma enerji konusunda geri noktada olabiliyorlar. Enerji olsa bile sistem kurma anlamında eksikleri olabiliyor. Tabii ki burada bir danışman ve kılavuz kullanmak zorunda değiller ancak yapmış olduğumuz çalışmalarda şunu görüyoruz ki; enerjiyi etkin kullanmak adına bir danışman ile çalışıyor olmaları onlar için daha faydalı oluyor.” dedi.