Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Schmid Pekintaş Satış ve Pazarlama Müdürü Kamil Şahinşah, enerji verimliliğiyle ilgili önerilerini Endüstri Radyo’da paylaştı.

ENERJİ MALİYETLERİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜYOR

Enerji verimliliği açısından dikkat edilmesi gerekenler üzerine bilgiler veren Şahinşah, mevcut lisanssız enerji yönetmeliğinde çatı ve cephe uygulamalarını izin verildiğini belirterek, işletmelerin kullandığı elektriğin bir kısmını ya da tamamını artık çatısındaki güneş panellerinden üretmelerinin işletmelerin enerji maliyetini ciddi oranda düşürdüğünü söyledi.

Güneş paneli verimliliği, standart test koşullarında panele ışınım uygulandığında 1 metrekare alanda üretilen güç ile belirlenmektedir diyen Şahinşah,  “Panel verim hesabı dediğimizde de, güneşten gelen ve birim alana düşen enerjinin ne kadarlık kısmının elektriğe dönüştürülebildiğinin hesabıdır. Bu verimlilik panelin özelliği ve paneline göre değişmektedir.” dedi.

AZ ALANDAN FAZLA GÜÇ ELDE ETMEK

Verimliliğin temel amacının az alanda fazla güç elde etmek olduğunu söyleyen Şahinşah, panel verimliliğine etki edenin hücre verimliliği olduğunu belirtti.

Şahinşah, “Günümüzde kullandığımız monopart hücrelerde enerji verimliliği yüzde 22.4 ile yüzde 22.7 arasında kullanılmaktadır. Son dönemde kullanılan 158.75'lik hücrelerde 1 metreye 2 metre boyutlarında panel güçleri 395 ve 400 watt aralığında iken, yeni teknoloji olarak adlandırılan 166’lık hücrelerde 2 boyutlarındaki panel güçlerinde 440-445 bantlarına ulaşmaktadır. Gücün büyüdüğü kadar panellerde büyümektedir.” açıklamasında bulundu.

STATİK HESAPLAMALAR YAPILMALI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile endüstriyel tesislerin öz tüketim amacıyla kendi çatılarında elektriklerini üretip harcadıkları takdirde KDV’den muaf olma durumu üzerine de değerlendirme yapan Şahinşah, bu alanda adım atmak isteyen kişilere de tavsiyede bulundu.

Şahinşah, sektörde bu alanda uzman firmaların olduğunu belirterek inşaat mühendislerinin ilk önce statik hesaplarını yapmaları gerektiğini belirtti.

Statik hesaplar yapıldıktan sonra doğru projelendirme gerekiyor diyen Şahinşah, “Öncelikli olarak çağrı mektubu başvuruları yapıldıktan sonra onayı ile birlikte bu işlemler başlıyor.” dedi.