Altuğ Karataş’ın hazırlayıp sunduğu Sanayide Enerji Verimliliği programına konuk olan Paradigma Danışmanlık Kurucusu Yönetim Danışmanı Haluk Ünaldı enerji verimliliği üzerine önemli bilgiler verdi.

Verimlilik ve etkinlik kavramlarının birbirlerinden farklı olduğunu belirterek söze başlayan Haluk Ünaldı, etkinliği bir hedefe ulaşabilmek becerisi olarak tanımlarken, verimliliği ise bu hedefe daha az kaynak ayırarak ulaşmak olarak açıklıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Enerji verimliliğinin birçok disiplini yatay kesen entegre bir disiplin olduğunu belirten Ünaldı, enerji verimliliğinin yaşantımızın her alanında karşımıza çıktığını, sürdürülebilirliği doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu ve en önemlisinin de enerji bağımlılığını azaltacağını belirtti.

Ünaldı, “Bütün toplumlar; devlet, şirket veya SSK olsun kendi geleceğini güven altına almak istemektedir. Toplumların kendilerini güven altına almak için bütün yaptıklarının stratejik olduğunu söyleyebiliriz. Enerji faaliyetleri de hem ülkenin hem de şirketlerin geleceğini güven altına almak üzere yapılan faaliyetlerdir. Bu sebeple hedeflerimize ulaşabilmek için enerji verimliliğini etkin ve verimli olarak kullanmanız önemlidir.” dedi.

VERİMLİLİK YÖNETİCİNİN DE KONUSU

Enerji verimliliğinin hem üretimi hem de finansı etkilediğini belirten Ünaldı, giderek artan rekabet ortamında kar marjlarının düşmesi ile beraber şirketlerin bir arayış içine girdiğini ve bunlardan en önemlisinin de enerji verimliliği olduğunu kaydetti. Ünaldı, verimliliğin sadece teknik personelin değil yönetimin ve liderin de doğrudan ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

STRATEJİK İLETİŞİM PLANI TAMAMLANDI

Enerji verimliliğinin 2007 yılında yayımlanan 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu ile beraber Türkiye’de hız kazandığını ve birçok çalışmanın yapıldığını belirten Ünaldı, “Stratejik iletişim planının, enerji verimliliği çalışmalarının tabana daha etkin yayılması ve nasıl bir iletişim ile değişik kitlelere, segmentlere ya da bileşenlere ulaşılması gerektiği ile ilgili yapılan bir çalışma olarak açıklayabiliriz.” dedi.

Bu plan ile enerji verimliliğinin genel olarak bir tanımından sonra mevcut durum analizi ve bunu takiben de iletişim planın ana bileşenlerinin tamamlandığını belirten Ünaldı, sanayi, hanehalkı, kamu, hizmet, ulaştırma ve tarım başlıklarının altında nasıl bir iletişim gerçekleştirilirse Türkiye'de enerji verimliliğinin istenilen seviyelere çıkarılacağı yönünde bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Ünaldı, Stratejik İletişim Planının tamamlandığını ve Enerji Bakanlığının sitesinden kamuoyunun çalışma üzerine bilgilere kolayca ulaşabileceğini sözlerine ekledi.