Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Mekanik Proje Tasarımcısı ve Makine Mühendisi Hamit Mutlu, mekanik tesisat tasarımı yaparken enerji verimliliği açısından dikkat edilmesi gerekenleri Endüstri Radyo’da anlattı.

COĞRAFİ KOŞULLAR ÖNEMLİ

Mekanik tesisat yaparken ilk önce binanın nerede yapılacağına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Mutlu, “Coğrafi koşullar burada önemli. Erzurum’da, Antalya’da veya İstanbul’da yapacağınız bir bina aynı değil. İklim koşulları çok önemli. Örneğin, jeotermal kaynaklara yakın bir yerde yapacaksanız direkt o kaynaklardan nasıl yararlanmanız gerektiğini düşünmeniz gerekir. Diğer önemli bir nokta, yakıtın ne olduğu. Sıvı yakıt mı, doğalgaz veya kömür mü var ve bunların kaliteleri nasıl? bu noktalar önemli. “ dedi.

İŞLETME EKİBİ KURULMALI

İyi bir işletme ekibi kurulmasının da projelerde önemli olduğunu dile getiren Mutlu, inovatif proje çözümleri bile olsa projenin işletilmemesi gibi sorunların ortaya çıktığını belirtti. Mutlu, “Bu bina nasıl çalışacak kısmına gelindiğinde ısısal hareketlerinin nasıl olacağına iyi bakmak lazım. Örneğin,  bir binanın aynı anda ısıtma ve soğutma ihtiyaçları var mı yok mu bunlar önemli.” ifadesini kullandı.

Mutlu, “Örneğin, bir bölgede 400 kW ısıtmaya, 350 kW da soğutmaya ihtiyacınız var. Eğer bir ısı pompası sistemi ile ısıtmayı ve soğutmayı aynı anda yapabilen bir cihazla bir tasarım ile bunu da dahil ederseniz; 350 kW yapmış olduğunuz soğutma, yapmış olduğunuz enerjiyi 400 kW ın primer enerjisi gibi kullanabilirsiniz.” dedi.