Endüstri Radyo’da Toplum 5.0 programına konuşan REENGEN Ar-Ge Projeleri Yöneticisi Dilara Göker, toplum 5.0’da çevresel sürdürülebilirlik ve enerji üzerine Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın sorularını yanıtladı. Göker, enerji sektöründeki mega trendler üzerine de bilgi verdi.

ENERJİ ALTYAPISI BİR AĞ YAPISINA DÖNÜŞTÜ

Dijital dönüşümün etkilerinin iş modellerinde etkilerinin görülebildiğini ancak enerji sektörünü doğrudan etkileyebilecek inovatif uygulamaların ön plana çıktığını belirten Göker, “Enerji alanında geleneksel olarak merkezi bir üretim ve tüketim sistemi vardı. Büyük tesislerdeki üretimden, tek yönlü bir iletim ile uç noktada tüketim şeklinde bir akış vardı. Bugün gelinen noktada ise hem iklim değişikliği konuları da göz önünde bulundurulduğunda, yenilenebilir enerjinin enerji şebekesine entegrasyonu artıyor. Bununla birlikte çatılarımızda bile güneş enerjisi üretiyoruz. Bu noktada enerji altyapısı bir ağ yapısına dönüşüyor. Üretim ve tüketimin farklı noktalarda çok daha yoğun tüketilmesi gerekiyor. Burada enerji verimlilikleri de ön plana alındığında enerjiyi yönetmek kritik bir anlam taşıyor.” dedi.

HIZLI BİR DÖNÜŞÜM VAR

Enerji trendleri üzerine de değerlendirme yapan Göker, “Aslında sanayi devriminden gelen ve dijitalleşmenin hızlandırdığı bir dönüşümden bahsetmek mümkün. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin artması, depolama sistemlerinin gelişmesi ve farklı sektörlerle enerji sektörünün arasındaki etkileşimle birlikte hızlı bir dönüşüm var.” dedi.

Nesnelerin interneti teknolojisi ile bir akıllı sayaç ve sensörlerle enerji ve ilgili operasyonel verilerin ölçülebildiğini ve bu verilerin haberleşme ile çok daha hızlı bir şekilde aktarıldığını söyleyen  Göker, yapay zeka teknolojileri ile veri analiz ederek buradan anlamlı sonuçlar çıkarıldığını belirtti.

Arz talep dengesinin özellikle elektrikte çok önemli bir çalışma alanı olduğunu söyleyen Göker, bunu dijital teknolojiler ile veri odaklı ve doğrulayıcı etkenlerle yaklaşmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.