Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Aygaz Kıdemli Bakım Takım Lideri Tamer Kılıçaslan, enerji verimliliği üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Üretim hatlarında ana enerji kaynağı olarak elektrik ve doğalgazı kullandıklarını söyleyen Kılıçaslan, bunun yanı sıra ufak çaplı tüketim alanlarında da motorin, benzin ve  LPG kullandıklarını kaydetti.

Üretim birimindeki prosesler üzerine bilgiler veren Kılıçaslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Talaşlı imalat atölyemizde pirinç işliyoruz ve tezgahlarımız var. Aynı zamanda plastik ve metal enjeksiyon makinelerimiz var. Bunların dışında sac şekillendirme için kullandığımız büyük sıvama preslerimiz var. Çalıştığımız alan basınçlı kaplar alanı, doğal olarak kaynak prosesin önemi büyük. Bunların yanı sıra önemli bir enerji kullanım kaynağı olan ısıl işlem proseslerimiz var. Burada da kaynak sonrası ortaya çıkan yarı mamülün kaynak iç gerilimlerinden dolayı sıkıntı olmaması için ısıl işlem prosesine tabi tutuyoruz.” dedi.

Kılıçaslan, kompresör dairelerinin bulunduğunu ve bir bölümün tamamen bütün tesise hizmet verdiğini söyleyerek 8 ve 10 bar ayrı ayrı basınç hatları ile aynı zamanda kulelerinin de olduğunu belirtti.

ENERJİ DOSTU İŞLETME OLMAK İÇİN KALİTE SİSTEMİ ŞART

Sürdürülebilir enerji politikası ve karbon salınımının azaltılması üzerine ISO 50001 enerji kalite sistemine sahip olduklarını söyleyen Kılıçaslan, 2012 yılında bu belgeyi aldıklarını belirtti.

Belgeyi almanın yetmediğini ve denetimlerin devam ettiğini söyleyen Kılıçaslan, “Biz bu belgeyi almadan önce de enerji verimliliğimizi takip ediyorduk. Farklı farklı ürünleri enerji anahtarlarımız vasıtasıyla tek bir ürün cinsinden ifade edebiliyorduk. Sonra her bir ürün üzerine ne kadar birim elektrik ve doğalgaz tüketimi oluşuyor takip ediyorduk. Bu da bize bir sistematiklik katıyordu.” ifadelerini kullandı.

ISO 50001 uygulamasından firmaların korkmaması gerektiğini aktaran Kılıçaslan, “Bir yönetim sistemini uyguluyor gibi değil de iş yapış tarzımızı, yönetim sistematiğinin gerektirdiği şekilde yapmamız lazım. O zaman bundan korkulacak bir şey olmaz. Zaten sistematik sizi daima ileriye yönlendiriyor yani sürekli iyileştirme döngüsüne zorluyor. Eğer maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız ve bu konuda enerji dostu bir işletme olmak istiyorsanız, bu tarz bir yönetim mekanizmanın adı ne olursa olsun mutlaka olmalı ve uymak zorundasınız.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.