Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programına konuk olan Tridi- Yeni Nesil Üretim Tedarik Platformu Kurucusu Ortağı Çınar Topaloğlu, çalışmalarını Endüstri Radyo’da anlattı.

3 BOYUTLU YAZICILARLA MÜŞTERİLERE ÇÖZÜM SUNUYOR

2014 yılında üç boyutlu yazıcılar alanında şirketi kurduklarını ve o dönemde endüstride yavaş yavaş yerini bulan yeni bir konu olduğunu belirten Topaloğlu, projelerinde işleri hızlandıran, yeni çözümler ortaya getiren, yenilikler ortaya koyup bunu müşterilerine sunmak üzere çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek üç boyutlu yazıcılarla müşterilerine mühendislik hizmeti vermeye başladıklarını belirtti.

Topaloğlu, “Müşterilerimize tasarım hizmetleri, bu tasarımların üretilmesi ardından eğer isterlerse içeride kendi üçboyut yazılarını kullanabilmeleri için onlara bu yazıcıların sağlanması, danışmanlıklarının yapılması gibi birçok alanda iş yaptık. Önce KOBİ ölçeğinden başladık. Daha sonra endüstriyel ölçeğe kadar bu işi getirdik.” dedi.

ENDÜSTRİYEL ÜRETİM TEKNOLOJİLERİNİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLADI

Bu alanda yapabileceğimizi düşündüğümüz birçok yeniliği yapmış olmamıza rağmen pazar anlamında oldukça küçük bir pazara, bir probleme işaret ettiğimizi fark ettik diyen Topaloğlu, “Bizim alanımız aslında endüstriyel üretim ve bu alanda teknoloji geliştirmek ve yenilikler yapmak olduğu için müşterimizin biraz daha serüvenini inceledik. Bizim müşterimiz ar-ge, üretim yapan ve yaptığı ar-ge, üretim faaliyetleri kapsamında dışarıdan bir şekilde üretim hizmeti alan müşteriler. Bu süreci gözden geçirdikten sonra yeni bir iş modeli kurgulamaya karar verdik.” ifadelerini kullandı.

Üretimdeki global değişimleri takip ettiklerini belirten Topaloğlu, sadece 3D teknolojileri ile üretimi sağlayan değil, tüm endüstriyel üretim teknolojilerini tek bir çatı altında toplayan, bunların üretimini sağlayan ve bu işlemleri yaparken de süreçte olabildiğince fazla teknoloji kullanıp verimlilik yaratan bir hale dönüştüklerini belirtti.

ÜRETİM TEDARİK PLATFORMU

Üretim Tedarik Platformu üzerine de bilgiler veren Topaloğlu, platformun temelinde teknolojinin ve merkezileşmenin yardımıyla talebe özel üretim siparişi vermek isteyen kurumlar ile üreticiler arasındaki süreci uçtan uca yönetmeye yarayan bir iş modelinin bulunduğunu belirtti.

Topaloğlu, “SNC işleme, sac metal şekillendirme, kalıp imalatı, plastik enjeksiyon tarzında imalatları yapan binlerce üretici var. Hem lokal olarak hem de Avrupa'da, Çin'de ve benzeri üreticilerle bu iletileri sipariş veren mühendisler var. Firmalardaki ürün geliştiren, imalatta çalışan, üretim direktörlüğü ve satın alma yapan kişiler de bulunuyor. Bu ikisi arasındaki süreç aslında şöyle işliyor; öncelikle bir dizayn yapıldığında bu dizayn üretilebilirliği ile alakalı olarak üreticilerden bir geri bildirim alınır. Ardından dizaynı artık son aşamaya geldikten sonra tedarikçi arayışına girilir, fiyat teklifi almaya çalışırsınız. Bunun için de şirketin satın alma sorumlusu ile konuşursunuz. Üretici tarafında da gelen teklifler değerlendirilir. Tüm bu sürecin içerisinde birçok noktada dijitalleşme ve yapay zeka ile birlikte çözümler sunan bir platform olarak özetlenebilir.” dedi.

Topaloğlu, üretim tedarik platformuna üretmek istenilen model ve tekniğin yüklendiğini belirterek platformun üretilebilirlik ile analiz verdiğini ve fiyat teklifini online olarak görerek, sipariş verildikten sonra uygun üreticilere işin açıldığını ve böylece üretimin sağlandığını aktardı.