Kozan Demircan’ın hazırlayıp sunduğu Kozan Demircan ile Dijital Gelecek programının bu bölümünde Doruk Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden konuk oldu. Özden firmaların endüstri 4.0’a geçmek için yapılması gerekenleri ST Endüstri Radyoda anlattı.

Özellikle üretim yapan sanayi kuruluşlarının üretim operasyonlarının daha iyi yönetilmesi konusunda çalıştıklarını belirten Özden, üretim yapan bir işletmenin kurumsal kaynak planlamasını dört dörtlük yapıp bütün kaynaklarını en ekonomik biçimde planlaması gerektiğini belirtti. İşletmenin üretim operasyonlarını yönetirken ciddi anlamda destek alabileceği dijital araçların bulunduğunu söyleyen Özden, bu araçları kullanmaları için hizmet sunduklarını vurguladı.

Özden, “Şirketlerin iş anlamında yönetilmesi için günümüzde çok iyi bilinen kurumsal kaynak planlama sistemlerinin, siparişten sevkiyata bütün hammadde, işgücü ve makinalarda olmak üzere kullanılması gerekiyor. Bununla beraber üretimin yapılması için de işletmede çok sayıda üretim makinesi kullanılıyor. Bu makine, işçi, hammadde ve proses akışının öyle yönetilmesi gerekiyor ki şirketin finansal durumunda istediğimiz sonucu elde edelim.” dedi. 

“DÜNYA ŞİRKETLERİ STRATEJİK PLANLAMA YAPIYOR”

Dünya şirketlerinin stratejik planlamalar yaptığını ve ne üretilecek, hangi sektörde faaliyet gösterecek, kendini nereye konumlandırılacak  gibi sorularla bu planlamaya başlandığını belirtti. Özden, makine ve fabrika yapısının korunması ve imalata başlanmasının yanı sıra israf yapılmadan işçi ve makinenin birlikte hareket edebileceği yapılar oluşturduklarının da altını çizdi. 

“ÜRETİM OPERASYONLARI İYİ YÖNETİLMELİ”

Müşterilerin firmaları tercih etmeleri için üretim operasyonlarını sorunsuz yerine getirmeleri gerektiğini belirten Özden, beklentilerin şu yönde olduğunu açıkladı; üretimde kullanılan makineler hiç durmayacak, kalitesiz ürün üretilmeyecek, hammaddeyi sadece gerektiği kadar kullanılacak, makinelerde arıca çıkmayacak, mümkünse en az işgücü ve su, elektrik kullanarak üretimlerini en ekonomik bir biçimde yapacaklar ve hızlı sevkiyat edebilecekler.

Sanayi kuruluşlarının bunları nasıl sağlayacağına yönelik değerlendirmede bulunan Özden, “Çok sayıda makinelerin olduğu, siparişlerin geldiği ve karmaşık proseslerin çok sayıda operasyonun yönetildiği işletmelerde insan beyni ve planlamacıların gücüyle bir yere gelmeye çalışmak çok zahmetli bir iş.  Günümüzde dijitalleşmenin, bilgisayarlar yazılımlarının, internetin ve akıllı makinelerin devreye girdiği günümüzde; bu işleri bilgisayar ve IT teknolojileri ile kolaylaştırmak çok sıradan bir iş haline geldi. “ dedi.

Özden, “En temelde bir fabrikanın yapması gereken dijitalleşme yatırımı, kurumsal kaynaklarını yani para, hammadde, işçi ve demirbaşlarını daha dikkatli yönetmesi için sistemler kurarak bütün fabrikayı ve işini takip edilmesi ve yönetilmesidir.” dedi.  Özden, üretim operasyonları yönetim sistemlerini yani Manufacturing Operation Management (MOM)’ı kullanarak verimliliği optimize edip üretim sürecinin izlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.