Otomasyon Sohbetleri programında Dr. Hüseyin Halıcı’nın sorularını yanıtlayan Tofaş Proje & Parça Lideri Sibel Yedikardeşler, endüstri 4.0’ın firmalar üzerine etkilerini Endüstri Radyo’da değerlendirdi.

Endüstri 4.0’ın işletmeleri kaliteli, doğru ve yerinde, zamanında teslimlere yöneltti diyen Yedikardeşler, bugün oyun alanının biraz daha değiştiğini belirterek artık çeviklik beklendiğini de söyledi.

Yedikardeşler, “Dolayısıyla otomasyon burada zorunlu olarak işin içine girmek durumunda kalıyor. Eğer bu takımın içerisinde olmak istiyorsanız bu işi kaliteli ve zamanında yapmanız sadece sizinle ilgili.” dedi.

İNSAN HIZINDAN DAHA FAZLA HIZA İHTİYAÇ VAR

İşi daha kaliteli, hızlı ve sürdürülebilir kılmak için yapılması gerekenler üzerine de bilgiler veren Yedikardeşler, “Mevcut verimliliği ve insan sayısını artırarak, çalışma saatlerini fazlalaştırarak belirli bir seviyeye kadar getirebiliyorsunuz. Çünkü hala insan hızından daha fazla bir hıza ve proses akışına ihtiyacımız var.” açıklamasında bulundu.

Yoğun çalışma saatleri ve fazla takım oyuncusundan bahsetmemek gerektiğini, bu işi artık nesnelerin interneti ile yapmanın doğru olacağını belirten Yedikardeşler, ilk kurulum maliyetleri fazla olsa da getirilerinin daha çok olduğunu vurguladı.

Yedikardeşler,  “Endüstri 4.0 ve otomasyon denilince dezavantajları da var. Bunları maliyetli olması ve insan sayısının azaltılmasına bağlı olarak işten çıkarmalar denebilir. Ancak bunu şöyle yorumlamakta fayda var; sizin her zaman döngü içerisinde olan ve operatif iş kısımları zaman alan işlerdir. Örneğin, excele sürekli veri girilmesi gibi bir işte insan kaynağına gerek yok aslında.” dedi.

“KURUMSAL FİRMA OLMANIN GÜCÜNÜ GÖRDÜK”

Koronavirüsü süresi üzerine de değerlendirmede bulunan Yedikardeşler, Tofaş olarak ilk vaka sayıları açıklandıktan sonra evden çalışma modeline geçtiklerini belirtti.

Yedikardeşler, gerekli tedbirler alındıktan sonra fabrikada çalışmaların devam ettiğini söyleyerek seri otomasyon sistemlerine sahip olmalarından dolayı mesafenin de sağlandığını ve direkt salgın üzerine eğitimler vermeye başladıklarını vurguladı.

Yedikardeşler, “Kurumsal ve vizyoner firmaların gücünü görmüş olduk. Üretim hatlarımızı hijyenik şartlar için çalışmaya hazırlarken sosyal sorumluluk projesi ile birlikte süreci yönettik.” açıklamasında bulundu.