Tuğba Dedeoğlu Demir’in hazırlayıp sunduğu Lider Kadınlar programına Diamond Sentio Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu ve İK Profesyoneli Hilal Mungan konuk oldu. ‘Biz sizi ararız’ isimli bir kitabı da bulunan Mungan, iş hayatına dair tecrübelerini ve kitabını ST Endüstri Radyoda anlattı.

İnsan kaynakları üzerine hizmet verdiği kurumsal iş hayatında eğitim planlamaları ve iç koçluk gibi alanlarda da çalışmalar yapan Mungan, kurumsal hayattan ayrılarak hem kendi eğitim firmasını kurdu hem de kitabını yazmaya başladı.

Diamond Sentio Eğitim ve Danışmanlık’ın kuruluş dönemini şu sözlerle anlatıyor Mungan, “Kurumsal hayatta çalışınca sadece kendi profesyonellik alanınızda yoğunlaşıyorsunuz. Kendi işinizi kurduğunuzda, resmi zorunluluklar, ekip olma aşamaları, finansal durumlar gibi adımlar ilk zamanlarda beklediğimden daha zordu. Ancak girişimcilik hikayelerinde bu zorlukları görmek mümkün. Girişimcilik kendi sınırlarınızı zorlamanıza yardımcı oluyor ve talepler sizi dinamik tutuyor. O kadar farklı işler yapmak zorunda kalıyorsunuz ki monoton bir yaşam mümkün değil.” dedi.

Mungan, girişimciliğin en sevdiği tarafının yeni insanlar tanımak olduğunu da sözlerine ekledi.

“ODAĞINDA ‘İNSAN’ VAR”

İnsan kaynakları alanını bir şirketin ruhu olarak tanımlayan ve günümüzde daha geniş bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Mungan, “Bir şirketin kültürü, çalışma ortamı aynı zamanda çalışanların mutluluğu insan kaynaklarından geçer. Dünya istediği kadar dijital ortam sağlasın, tabi ki her sektörde yer alacak ama çalışma hayatının odağında insan var. Şirkette adaletli ve objektif bir ortam sağlamak insan kaynakları ile mümkün.” dedi.

Mungan, kişilerin şirkete ve şirket kültürüne olan adaptasyonunu sağlamak hatta kişinin uzun vadede idealindeki alan neyse ona destek olmak ve hayata dair donanımlı hale getirmek insan kaynaklarının en önemli görevidir diyerek odağında insana dokunmanın mutlaka olması gerektiğinin altını çizdi. 

“BİZ SİZİ ARARIZ”

‘Biz sizi ararız’ kitabından bahseden Hilal Mungan, kitabın ismini insan kaynaklarının işe dair en çok kullandığı cümlelerden biri olduğu için tercih ettiğini ifade etti.  Özel hayatımızda da çok fazla arama yapma gibi bir alışkanlığımızın olmadığını belirten Mungan, iş hayatında yapıldığında kötü hissetmemizin nedenlerini ve bu cümlenin sadece insan kaynaklarına ait olmadığını vurguladı.

İnsan kaynaklarını departmanına önem verdiğini belirten Mungan, “Tüm insan kaynakları çalışanlarının çok emek sarf ettiklerini ve şirkete ne çok değer kattıklarını  biliyorum. Ancak bu sürecin kötü yönetilmesi maalesef insan kaynaklarının repütasyonunu da  genel anlamda bozan bir şey. Bu sebeple işin odak noktası olmasını istediğim ve hak ettiği saygıyı görmesini istediğim için bu kitabı yazdım. Sürecin doğru yönetilmesi hem adaylar hem de şirket için daha doğru sonuçlar elde edilmesine neden olacaktır.” dedi.