Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Kartonsan Fabrika Müdürü Güven Şanlı, enerji ve üretim ilişkisi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Kağıt üretimi ve enerji üzerine değerlendirme yaparak söze başlayan Şanlı, makineler için gereken elektrik enerjisinin haricinde ciddi bir kurutma prosesi olduğunu belirterek ürettikleri kartonun yüzde 95'e yakınını kağıttan ürettiklerini ve çevre ile alakalı ciddi bir kazanım elde ettiklerini söyledi.

İHTİYAÇ FAZLASI ELEKTRİK ENERJİSİ 

Şanlı, “Öncelikle alınan hammadde hamur haline geliyor. Daha sonra karton formunu alıyor. Bu formu alırkende ısı transferinin gerçekleşmesi gerekiyor. Bu ısı transferini de buhar vererek sağlıyoruz. Dolayısıyla bir şekilde bu buharı elde etmemiz gerekiyor. Bunun için de enerji santralimiz var. Her biri 5.5 MWh gücünde 4 tane doğalgaz türbinleri var. Girip haznesinde patladıktan sonra ısı ve elektrik enerjisi olarak açığa çıkıyor. Elektrik enerjisini alternatörler vasıtasıyla prosese veriyoruz, ısıyı da hemen arkasındaki atık ısı kazanımızda suyu kaynatıyoruz, buhar haline getiriyoruz.” dedi.

Buhar ihtiyacına göre türbinleri çalıştırıyoruz diyen Şanlı, buhar gücü olduğu için ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi ortaya çıktığını belirterek bunun da tüketilebilmesi için şebekeye paralel bağlanarak hatlar üzerinden enerjiyi sattıklarını ifade etti.

Şanlı, bir karton fabrikasının kojen ünitesi olmadan verimli bir şekilde çalışma şansı olmadığını da vurguladı.

VERİMLİLİK ORANI YÜKSEK

Elektrik ve ısıdan yaklaşık yüzde 80 oranında verimlilik oranı elde ettiklerini söyleyen Şanlı, “Doğal olarak birtakım kayıplar da oluyor çünkü ısıl değer 100 derecenin altına indiği zaman artık onu üretimde veya büyük çapta bir yerde kullanamıyorsunuz. Doğalgazdan elde ettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 35’i elektrik, yüzde 40’ı buhar enerjisine dönüştürülerek kullanıyor.” ifadesinde bulundu.