Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programında elektrikli araçlar üzerine değerlendirme yapan The Brain Group Kurucusu ve Kosifler Kullanılmış Oto Pazarlama Direktörü Emir Kosif, araçların şarj istasyonları için ciddi bir yatırımın yapılması gerektiğini belirtti.

Premium segmentte elektrikli ve hibrit otomobillerin artışı ile beraber elektrikli otomobillere de ilgi artacaktır diyen Kosif, “2020 genelinde %15 ÖTV’ye sahip olan elektrikli otomobillere ciddi bir ilgi var. Özellikle BMW i3, Jaguar, Mini Cooper gibi araçların gelen adetlerinin hepsi satıldı.” dedi.

“ELEKTRİK ALTYAPISINA YATIRIM YAPILMALI”

Elektrikli otomobillerin şarj istasyonlarından önce ülkemizin elektrik altyapısında da ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini söyleyen Kosif, “2030'a kadar öngörülen elektrikli otomobil sayısının şarj istasyonlarını kaldıracak bir elektrik altyapısı sağlaması gerekiyor. Bunun içinde ülkemize yaklaşık 2-3 milyar euroluk bir yatırım gerekir.” ifadesini kullandı.

Kosif, Türkiye’de benzinli ve dizel araç kullanımının azalması düşüncesinin yanında elektrikli otomobillerin kullanılabilmesi için gerekli altyapının sağlanmasının doğru olacağını belirterek aynı anda 10 bin aracın şarja takılması halinde altyapının buna hazır olmadığını kaydetti.

“ÖTV ORANI SATIŞLARDA ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”

Elektrikli otomobillerin %15 ÖTV olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Kosif, 2019 yılında tamamen elektrikli otomobil satışının 222, 2020’nin ilk 6 ayında ise bu rakamın 173 olduğunu ifade etti.

Kosif, elektrikli otomobil satışlarının artarak devam ettiğini belirterek devletin satış konusunda hem ÖTV hem de model artışı anlamında son derece önemli noktada olduğunu sözlerine ekledi.