Tüm dünyayı saran covid-19 salgını nedeniyle ekonomi genelinde sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye’de de ekonomi özellikle KOBİ’ler üzerinde sancılı bir sürece neden oldu.

Konuya ilişkin Endüstri Radyo’da Reel Piyasalar programında değerlendirmede bulunan Dünya Eko A.Ş. CEO’su Burcu Kösem, özellikle bir girişimcilik faaliyetine başlarken fırsatları görmenin ve sürdürülebilir olmanın önemli olduğunu bunun yanı sıra olası riskleri de görmek gerektiğini belirtti.

RİSKLER PLANLANMALI

Kösem, “Olası riskler kısmının altını doldurmadan işe girdiğimiz an, nelerle karşı karşıya kalabileceğimizi ve böyle bir durumda hangi önlemleri almamız gerektiğini bilmiyoruz. Oysa hangi işe girilirse girilsin mutlak suretle maddi ve manevi riskleri göz önüne almak ve bununla ilgili bir plan çıkarmak gerekiyor.” dedi.

Kösem, bir işi yaparken lokasyonun dahi önemli olduğuna dikkat çekerek fizibilite yaparken dikkatli olmak gerektiğini ve hukuki, maddi altyapıya bakılıp doğru bütçelendirme yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

EKONOMİK KALKINMAYA FAYDA SAĞLANMALI  

Kredi vererek veya üretimi artırarak büyümenin önünü açabiliriz ancak büyüme ile birlikte kalkınmanın da gelmesi için farklı enstrümanların da gelmesi gerekiyor diyen Kösem, “Gerçek anlamda büyümenin sürdürülebilir olması için ekonomik kalkınma planına ihtiyacımız var. Hukuk, adalet, refah, bunların hepsinin bir arada olması gerekiyor.” dedi.

Kösem, bilginin doğru işlenerek ve kaynak verimliliğini artırarak ekonomik kalkınmaya fayda sağlanacağını sözlerine ekledi.