Toplum 5.0 programına konuk olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Kapsayıcı Politikalar ve Yatırımlar Türkiye Lideri Mehmet Üvez, ekonomik kapsayıcılığı toplum 5.0 üzerinden değerlendirdi.

Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu EBRD üzerine bilgi veren Üvez, “Türkiye dahil 5 ülkeyi temsil eden bir temsilcimiz bulunuyor. Bankanın kuruluş misyonu, dünyada değişim rüzgarlarının estiği 1990'lı yılların başında Eski Doğu bloku ülkelerinin pazar ekonomisine geçişi için gerekli reformların yapılması, özel sektör altyapısının oluşturulması etrafında şekilleniyor. Ekonomik kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği de bankanın son yıllarda kabul ettiği 6 tane kalkınma hedefinden bir tanesi.” dedi.

EKONOMİK FIRSATLARIN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ

EBRD olarak gençler, uzak ve az gelişmiş bölgelerde yaşayan topluluklar, engelli bireyler ve mülteciler gibi ekonomik fırsatlardan yararlanma olanağı daha sınırlı olan sosyal gruplara, teknik yardım ve politika diyaloğu vasıtasıyla ekonomik fırsatlar yaratılmasını sağladıklarını belirten Üvez, kapsayıcılık modelinin fırsat eşitliği kavramına dayandığını ve özellikle kendi kontrolleri dışındaki koşullar nedeniyle ekonomik fırsatların önünde orantısız engeller yaşayan gruplara odaklandıklarını belirtti.

Üvez, kasayıcı projeler kapsamında 10 Milyar euronun üzerinde bir büyüklüğe ulaştıklarını ve işgücü piyasasında özellikle kadın girişimcileri doğrudan destekleyen hizmetleri olduğunu da vurguladı.

3 TEMEL PRENSİP VAR

Bankanın 3 temel prensip üzerinden faaliyet gösterdiğini belirten Üvez, “Birincisi insanlara ve çevreye saygı göstererek açık piyasa ekonomilerine, özel mülkiyete ve iyi yönetişime geçici teşvik etmek. İkinci ana prensibimiz ise, özel sektörle birlikte finansal olarak uygun projelere yatırım yapmak ve üçüncü temel prensip ise, bu yatırımları yaparken özel yatırımları sektörü desteklerken, başka finansal kuruluşları, özel sektörün kendi kaynaklarının yerine geçmemek ve onları dışlanmamak model üzerinde çalışıyor.” dedi.