Eve İş Götürme programına konuşan Finans Uzmanı Dr. Seyfi Akil, finansal piyasalarda son durum üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Ekonomideki yapısal sorunlara çözüm aramadıkça, uzun ve orta vadeli kesin çözüm üretilmediği sürece ekonomik sorunlar devam edecektir diyen Akil, “İktisat politikalarının ekonomiye tam anlamıyla nüfuz edebilmesi için para politikalarının ve maliye politikalarının eşgüdümlü olarak uygulanması gerekir. Bu yüzyıllardır İktisat biliminin ana arterlerini oluşturur yani bacağın birisine ağırlık verip, bütün yükü oraya yükleyip öbür tarafı ihmal ettiğiniz de, ki son 5 yıllık bir sürece baktığımızda bunu çok net bir şekilde görüyoruz, kesin bir çözüm alınamıyor.” dedi.

Akil, sürekli kamunun küçüldüğü bir ekonomik sistemde sadece para politikasına ağırlık vermenin ya da Merkez Bankası’nın aldığı kararları çözüm noktası olarak görmenin doğru bir anlayış olmadığını belirtti.

“BİR SÜRE FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞMAYACAĞIZ”

Merkez Bankası’nın son kararı üzerine de değerlendirmede bulunan Akil, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni başkan daha önce şöyle bir açıklama yapmıştı, “Enflasyonun altında faiz gerçekleşmeyecek.” Bunun anlamı şudur; bir daha en azından bu konjektörde Türkiye negatif faizlere geri dönmeyecek çünkü negatif faizlerin ceremesini çok çekti. Özellikle bizim gibi sıcak paraya ihtiyaç duyan ülkelerin yabancı yatırımcı çekebilmesi için elinde olan tek silah, şu andaki konumu itibari ile faizler. Tahmin ediyorum ki bir süre daha biz faiz indirimini konuşmayacağız.” açıklamasında bulundu.

Akil, Türkiye’de dövizin yükselme olasılığının düşme olasılığından daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.
 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.