Reel Piyasalar programında Çetin Ünsanlan’ın programına konuşan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, ekonomi üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Değişim süreci, içinde bulunduğumuz çalışma hayatının yeniden dizayn edilmesi ile başladı diyen Uzunoğlu, 2020 yılı itibariyle evden çalışma modelinin çok önemli hale geldiğini ve iş başvurularının bile farklılaşmaya başladığını kaydetti.

“VERİMLİLİK ARTIRIMINA KATKI SAĞLAYACAK”

Uzunoğlu, “Eskiden bazı işleri yoluna koymak için çok zaman harcanıyordu ancak şimdi yüz yüze görüşmeye bile gerek yok çünkü zaten internet üzerinden bunu yapabiliyoruz. İçinde bulunduğumuz durumda ithalat, ihracat sıfırlandı mı? Hayır, devam ediyor.” dedi.

İlerleyen dönemlerde iş seyahatlerinin daha da azalmaya başlayacağını ve bunun da maliyeti aşağı çekeceğini düşündüğünü belirten Uzunoğlu, evden hizmet vermenin de işyeri maliyetleri üzerine etkisi olacağını ve verimlilik artırımında katkı sağlayacağını ifade etti.

“NAKİT AKIŞINDA AZALMA YAŞANDI”

Finans yönetiminin doğru yapılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Uzunoğlu, “Birden nakit akışının azaldığını gördük. Özellikle hizmet sektöründe bunu çok yaşadık. Küresel anlamda otoyollarını kullanma oranı dünyada %70 azaldı.” dedi.
Uzunoğlu, hem ulaşım ve hizmet hem de online satış sektörünü farklı bir noktaya getirilmesi gerektiğinin de atını çizdi.

“SERMAYE İLE ÇALIŞMIYORUZ”

Uzunoğlu, “Biz ülke olarak zaten büyük sermayeler ile çalışmıyoruz. Reel işletmelerde ise yarısı banka kredisi yarısı satıcı kredisi ile çalışıyoruz. Tam maliyetini hesaplayabilen KOBİ’lerin sayısı %5’i geçmez." ifadesini kullandı.

Pandemi sürecinde biz ülke olarak çözümü işletmeleri borçlandırarak bulduk diyen Uzunoğlu, “46 milyar TL’lik bir yardım yapıldığı açıklandı. Bu yardım Türkiye’nin GSYH’sının %1’i ediyor neredeyse.” dedi.

“SONUÇLARINI 2021’DE GÖRECEĞİZ”

Uzunoğlu, “Özellikle 2019’da yüksek kur artışı nedeniyle yaratıcı yıkım yapabilseydik yani kötü firmaları bankaların içerisinden temizleye bilseydik bugün bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Biz kredileri verirken ayrım gözetmeden veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Uzunoğlu, devletin en büyük yanlışının bireyleri ve işletmeleri borçlandırarak  salgının etkilerini hafifletmeye çalışması olduğunu belirterek bu adımların sonuçlarının da 2021’de daha net görüleceğini sözlerine ekledi.