Kozan Demircan ile Dijital Gelecek programına konuşan Potansiyelim CEO’su, Eğitmen Koç Süleyman Akay, kovid-19 salgını döneminde dijitalleşme ve eğitim üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

YENİLİKLERE AÇIĞIZ, HİZMETTE GERİYİZ

Teknolojiyi ve cihazları kullanma konusunda yeniliklere çok açığız ama hizmet açısından hala biraz gerideyiz diyen Akay, “Özellikle eğitimci arkadaşlarda çok fazla gördüm. Kovid-19 salgını öncesinde bir eğitimci arkadaşıma gel Potansiyelim’de ol, eğitimler ver dediğim zaman “Ben öğrencilerime dokunmak istiyorum, dokunmadan eğitim veremiyorum.” gibi birçok  tepkiler alıyordum. Yani bir şekilde buna eğitim sektörü de çok hazır değildi. Biz 10 yıldır eğitimleri anlatırken aslında online eğitimi anlatamamışız.” dedi.

2020 yılında kovid-19 salgını ile birlikte online bir eğitimin de olabileceğini herkes anladı diyen Akay, salgın ile birlikte bu sürecin daha da hızlandığını belirtti.

UYGULAMA YAPMAK GELİŞİMDE ÖNEMLİ

Eğitim ve sertifika arasında farklılık olduğunu söyleyen Akay, “Bizim ülkemizde ben bunu çok fazla görüyorum. Benim eğitimim var demiyor sertifikam var diyor. Özellikle koçlukla ilgili olduğu zaman sıkça görüyorum bunu. Sertifika sahibi olmayı bir meziyet gibi görüyoruz ya da aynı şekilde diploma sahibi olmayı bir meziyet gibi görüyoruz ama o diplomalar, sertifikalar bize çok fazla şey vermiyor. Genelde bizi değiştiren şeyler, deneyim.” dedi.

Eğitimin her zaman bize ne olduğu verildiği ama neden olduğu verilmedi diyen Akay, eğitimlerin genelde teorik olarak alınması ve uygulamaya dökülmemesinin kişilerin gelişimini etkilediğini ifade etti.

EĞİTİMİN ESAS AMACI DAVRANIŞA DÖNÜŞMESİ

Eğitim esas amacı bunun davranışa dönüşmesi olduğunu ve eğitim yöntemlerin değişmesi gerektiğini belirten Akay, “Eğitim alan kişi o bilginin önce duyguya sonra da davranışa dönüşmesini bekler. Eğitimin esas amacı bunun davranışa dönüşmesidir. Siz önce bilgiyi verirsiniz ama biz bunun başına merak koyduk. O merak kişinin bilgiyi almasını ve uygulamasını kolaylaştırıyor ve davranışa daha rahat dönüştürebiliyor.” dedi.

Akay, basit bir şeyleri değiştirerek, merak ve duygunun başa alınması ile kişilerin bilgiyi davranışa dönüştürülmesinin çok kolay olduğunu da sözlerine ekledi.