Ümit Öncel ve Yüksel Emioğlu’nun hazırlayıp sunduğu E-Ticaret Dünyası programına konuk olan ROIVA Kurucu Ortağı Veli Bahçeci, e-ticaret sitesinin pazarlanması üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

E-TİCARET KOMPLEKS HALE GELDİ

Günümüz dünyasında artık sadece bir internet üzerinden yapılan satıştan değil çeşitli pazar yerlerinden ve satış ortaklığı sitelerinden de yapılan ve bazen de internette başlayıp serüvenin fiziksel ortamda devam ettiği bir yapıdan bahsediyoruz diyen Bahçeci, artık bu durumun kompleks hale geldiğini belirtti.

E-ticaretin düne kadar ürünün paketlenip gönderilmesi şeklinde ilerlediğini ancak Yemeksepeti, Banabi, Getir ve Trendyol gibi birçok oyuncunun sektörü hareketlendirmesi ile birlikte e-ticaret kavramının da genişlediğini söyledi.

TRAFİĞİN SAĞLANMASI GEREKİYOR

Bahçeci, “Normal ticaretten farklı dinamikleri olsa da e-ticaretin çok başka ticari kafayla değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bir ölçek ekonomisi. Sizin internette yaptığınız herhangi bir varlık, bu bir uygulama, e-ticaret sitesi veya pazaryeri için online mağaza olabilir, bunlara sağlayacağınız trafik, günün sonunda size para kazandırmak durumunda. Trafik sağlamadığınız noktada para kazanamaz, bu işi büyütemezsiniz. Haliyle serüven trafikten başlıyor.” dedi.

Trafiği bir uygulamanın içerisinde görünür olabilmek olarak açıklayan Bahçeci, insanların ihtiyaçlarının davranışının bir yerlerde aramak üzerine kurulu olduğunu belirterek öncesinde de Google’da görünür olmak gerektiğini ifade etti.

Bahçeci, “Site açıldıktan sonra İndexlenmesi ardından da çeşitli hedef kelimelerde yukarı çıkması gerekiyor ki bir trafik alabilsin. Trafiğin satın almaya dönüşebilmesi oldukça önemli.” dedi.

HEDEF KİTLE DOĞRU SEÇİLMELİ

E-ticarete yeni girecek olan kişilere tavsiyelerde bulunan Bahçeci, hedefin doğru seçilerek, doğru hedef kelimelerle hareket ederek hemen hemen her mecrada aktif olmaları gerektiğini ve bununla birlikte de doğru hedef kitleyi web sitelerine, uygulamalarına getirebilmeleri gerektiğini vurgulayan Bahçeci,  trafiğin önünde engeller kaldırarak hareket etmenin de önemli olduğunu belirtti.