Etekteki Taşlar programına konuşan Bilkent Holding Kurumsal Gelişim ve İnsan Kaynakları Koordinatörü Cem Ağın, yetenek yönetimi ve dijitalleşme üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Pandemi sürecinin başta çalışma şekilleri olmak üzere birçok şeyi değiştirdiğini söyleyen Ağın, “Bu süreç bitip normale döndüğümüzde uzaktan çalışma modelinin devam edeceğini, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum. Özellikle hibrit çalışma modeline devam edeceğiz. Ancak sahadaki operasyonlarda bunu düşünmek mümkün değil ama ofis tarafında çalışan arkadaşlarımızın kendilerini hibrit modeline alıştırmalarında fayda var.” dedi.

PERFORMANS VE DUYGUSAL ZEKA ÖN PLANA ÇIKIYOR 

İnsan kaynakları yönetiminde yetenek denilince akla ilk olarak performansın geldiğini söyleyen Ağın, performansı da, kişinin yalnızca iş performansı noktasında farklılık göstermesi değil bunun yanında duygusal zeka bileşenlerine de sahip olması olarak açıklıyor.

İnsan odaklı olmayı merkezine almış, insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, empati yeteneği ve liderlik özellikleri gelişmiş, kendi kültürü ile kurum kültürünü birbirine uydurabilen kişilere potansiyel havuzun üyeleri denildiğini söyleyen Ağın, “2019-2020 yılında dünyanın önde gelen yönetim danışmanlık firmaların yaptığı CEO anketlerinde sorularında sorulan en önemli konu; “Sizin için tehdit oluşturan ilk 10 faktör nedir?” Verilen ilk 3 cevaptan biri yetenek yönetimi idi. Yani kilit becerilere sahip insanlara ulaşamama. Akademik başarılara sahip olabilen insanlara ulaşmak bir başarı ancak duygusal zeka da bu anlamda diğer önemli olan konu.” dedi.

Ağın, insan kaynaklarının da son dönemlerde duygusal zekaya ve potansiyel bilgi ve yetenekleri ortaya çıkarmaya  odaklandıklarını belirtti.

YENİ YETENEKLER ARANIYOR

Yetenek yönetimi çalışmalarının sadece bu dönemin uygulaması olmayacağını düşündüğünü söyleyen Ağın, bundan sonraki süreçlerde de insan kaynakları uygulamaları açısından en kritik hususlardan biri olacağını vurguladı.

Ağın, Potansiyel havuzu oluşturmak üst yöneticilerin yedeklerini şimdiden oluşturma imkanı sağlıyor. Eldeki yetenekler yaşlanıyor ve yerlerine yeni yetenekler kurmanın zorluğunu görmeye başladılar. Son yıllarda kurumsal yapılardaki önceliklerin bunlar olduğunu görüyoruz.” dedi.

DİJİTALLEŞME KURUMLAR İÇİN ÖNEMLİ

Şirketteki tüm bilgilerin sağlam kaynaklarla desteklenmesi ve bu verilerin belirli bir sistem üzerinden yönetilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Ağın, dijital dönüşüm yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Ağın, “Başta finans ve satın alma süreçlerimiz olmak üzere bir kurumsal kaynak planlaması yazılımı ile işlerimizi kademe kademe o uygulamanın içerisine aldık.” dedi.

Ağın, bu süreçte dijitalleşmenin kurumlar için önemli olduğuna da dikkat çekti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.