Satış 4.0 Dünyası programına konuk olan JNK Coaching Yönetici Koçu, Duygusal Zeka Uzmanı Nurdan Özdemir, duygusal zeka üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Duygusal zekayı duygularla akıllı olmak şeklinde tanımlayan Özdemir, duygusal zekanın, kişilerin kararlarını alabilmek için düşüncelerle duygularını harmanlamayı önerdiğini belirtti.

Bazı insanlar daha çok duygularını ön plana alarak karar verme eğiliminde bazıları ise rasyonel ve mantıksal şeyler üzerinden karar verme eğiliminde diyen Özdemir, duygusal zekanın bu ikisini harmanlayarak karar verme eğilimi olduğunu ifade etti.

EGZERSİZ YAPMAK GEREKİYOR

Duygusal zekanın geliştirilebilir olduğunu söyleyen Özdemir, “Modern hayat bilişsel kapasitemizi daha iyi kullanmak üzere kurgulandığı için bu kaslarımız güçsüz kalıyor. Geliştirilebiliyor ama burada kritik bir nokta var o da şu; birçoğumuz bu tür konulara çok ilgi gösteriyor. Kitap okuyor, film izliyor. Tabiki bilmek çok güzel bir şey ancak bizzat egzersiz yapmak gerekiyor. Nasıl ki kol kası yapmak için spor yapıyorsan duygusal zekayı geliştirmek için de egzersiz yapmak gerekiyor. Bunun için ayrı bir çalışma olabilir evet ama hayatın içinde de bu yapılabilir.” dedi.

Özdemir, deneyimle yapmanın önemine de dikkat çekti.

DUYGUSAL ZEKASI GELİŞEN İNSANLAR İŞ YAŞAMINDA BAŞARILI OLUYOR

Yapılan bir araştırmaya göre, iş hayatında başarılı olarak görülen insanların, özellikle liderlerin duygusal zekalarının gelişmiş olduğunu söyleyen Özdemir, bu insanların kendinin çok farkında olduğunu, neyi istediğini, neyi sevdiğini bildiğini ve duygularının farkında olduğunu söyleyerek toplum içinde ön plana çıktıklarını belirtti.

Özdemir, başarı kavramının kişiler için değişebileceğini ama bu insanları başka kişilerin takip ettiğini ve örnek aldığını söyledi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.