Satış 4.0 Dünyası programında Koray İnan’ın sorularını yanıtlayan Soohr Danışmanlık Firma Sahibi Seda Erzen,  duygusal çeviklik üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

BAŞARILI İNSANLAR ÖNCE KENDİNE İNANIYOR

Başarı hikayelerinde olmazsa olmaz unsurlar üzerine değerlendirmede bulunan Erzen, başarılı insanların ilk önce kendilerine inandıklarını ve çok çalıştıklarını söyledi.

Erzen, “Sabah mesaim 9’da başlayacak akşam şu saatte bitecek gibi bir kavramları yok. Değerlerine uygun yaşam amaçları oluşturdukları için yılmadan o hedefe uymak için çalışıyorlar ve bunun sonuçlarını da esasında belki ilk zamanlar olmasa bile sonraki süreçlerde alıyorlar.” dedi.

Erzan, birçok alanda zihinlerini hep diri tutan ve geliştiren, dönüştüren insanların daha başarılı olduğunu kaydetti.

ÖNCE FARK ET SONRA KABULLEN

Duygusal çevikliği, kişinin duygularını fark etmesi ve kabul etmesi olarak açıklayan Erzen, kişilerin duyguları ile savaşmak veya bastırmak yerine kabul edip değerlerine uygun yaşaması için yöntemler bulması olarak da nitelendirdi. 

Erzen, “Genelde insanlar maalesef ki duygularını görmemezlikten, duymamazlıktan gelebiliyorlar. Örneğin, ailelerinde anne baba kayıpları ya da çok yakın bir kayıp yaşıyorlar ve “Hayır, ben güçlüyüm.” imajını vermek için o duyguyu dolu dolu yaşamayı bastırıyorlar. Bunlar da ne yazık ki duygulara daha çok zarar veriyor ve bedende hastalıklara neden oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre bundan 10 yıl önce Türkiye'de 1 yıl içerisinde 12 milyon antidepresan tüketilirken bugün 60-70 milyon kutu civarında antidepresan tüketiliyor. Bu da bize birçok insanın duygusal karşılaştıkları olayı yönetememekten kaynaklanan başka şeylerin arkasına sığınma ve buralardan güç almaya çalışma gibi yöntemler denediklerini gösteriyor.” dedi.

Erzen, duygusal çeviklikte önce farkındalık gerektiğini belirterek kabul etmenin önemli olduğunu vurguladı.