Etekteki Taşlar programında konuşan FCOT- Freelance Consultants of Turkey Kurucu ve CEO’su Abdullah Bozgeyik, kişiler ve firmalar için durgunluk, yatırımlar ve değişimler üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

İŞ YAPIŞ YÖNTEMLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Durgunluk birçok sektör için ekonomik açıdan karşımıza çıkan bir problem diyen Bozgeyik, durgunluğun firmada hissedilmeye başlandığı anda bazı açılımların yapılması gerektiğini kaydetti.

Bozgeyik, “Aksi durumda o sektörün yaşadığı sıkıntıları siz de firma olarak yaşayacaksınız. O dönemde işsiz kaldıysanız çok üzgünüm bu o durgunlukla de ilişkisel olarak daha da uzun sürecek.

Durgunluk döneminde sadece vasıfsız olanlar veya farklı sektördeki farklı alanda uzmanlıkları olan kişiler işsiz kalmıyor. Yöneticiler de aynı durumda kalabilir. Durgunluk olduğunda çarklar eskisi gibi dönmüyor. Bu nedenle maliyetler artıyor. Firmalar istemeseler dahi eleman çıkarmak, işleri yavaşlatmak, ürün aldıkları firmalardan daha az ürün almak zorunda kalabiliyor. Oysa, çarklar yavaşladığında aynı ürünün size gelmesinin maliyetleri artıyor.” dedi.

Bozgeyik, iş yapış yöntemlerinin değiştirilmesi gerektiğini belirterek sektördeki değişiklikleri takip etmenin ve diğer firmaların adımlarının bilinmesinin önemli olduğunu vurguladı.

DURGUNLUK DÖNEMLERİNDE YATIRIM YAPILABİLİR

Durgunluk ve kriz dönemlerinde daha çok yatırım yapılabileceğinin altını çizen Bozgeyik, alım maliyetlerinin daha düşük olduğunu ve çeşitli ürün ve hizmetlere ulaşmanın daha kolay olduğunu belirtti.

Bozgeyik, “Eğer daha verimli olma koşuluyla yaparsanız doğru yatırım yapmış olursunuz. Aksi durumda yaptığınız yatırım, stoklama, ek üretim bir süre sonra nakit akışı problemi ile kendini belli edecektir. Firmalar öyle bir sistemle çalışmalı ki, üretimimizin şu kadar azalması halinde yeni alanlar açmamız gerektiği, yeni pazarlara girmemiz gerektiğinin bilincinde olarak ona uygun yatırımların yapılması gerekir.” açıklamasında bulundu.

Bozgeyik, firma ve yönetimler olarak değişimlere ayak uydurmak gerektiğini de vurguladı.