Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına Nefes Koçu Ayşe Batt konuk oldu. Batt, doğru nefes alma tekniklerini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Pandemi sürecinde dikkat edilmesi gereken maske, mesafe, hijyen kurallarına bir de doğru nefes almayı ekleyen Ayşe Batt,  virüsü ciddi ya da ortalama düzeyde geçirmiş hastalarda yorgunluk ve nefes alamama problemleri yaşandığını belirterek oksijeni tamamen vücuda göndermenin virüsle savaşmak için önemli olduğuna dikkat çekti. Batt, doğru nefes alma teknikleriyle virüsün vücuda girmesinin engellenebileceğini belirterek bu tekniklerin günlük yaşamda da kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. 

“AĞIZDAN NEFES ALMAK DOĞRU DEĞİL”

Batt, sağlıklı ve düzenli bir yaşam için doğru nefes almayan kişilerin nefes almayı göğüs nefesine çevirdiğini ve sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın başlamasına da neden olduklarını belirtti. 

Vücudumuzdaki organlarımızın farklı işlevleri olduğunu ve doğru nefes almak için burnu kullanmak gerektiğini ifade eden Batt, burnun havayı akciğerlere ulaştırmadan önce konka kıvrımları sayesinde yumuşatıp ısıttığını ve filtreleyip akciğerlere uygun hale getirdiğini belirtti. Ağzımızda böyle bir işlevin bulunmadığını ve ağızdan nefes almanın doğru bir işlem olmadığını da sözlerine ekledi. 

“DİYAFRAM DOĞRU NEFES ALMAKTA ÇOK ÖNEMLİ”

Nefes alırken diyafram kasının kullanılmasının önemine de değinen Batt, diyaframın akciğerlerde nefes için yer açtığını belirtti.

Batt, “ Doğru nefes tekniklerini şu şekilde anlatıyorum, yere uzanın ve ellerinizi veya bir kitabı karnınıza koyun, burundan nefesi çekerken elinizin veya kitabın yukarı çıkıp aşağı indiğini gördüğünüzde doğru nefes alıyorsunuz demektir. Bunu normal yaşantınızda da bilinçli bir şekilde yapın.” dedi.

Batt, kontrollü bir şekilde burundan nefes alıp diyaframı şişirmenin  ve yine kontrollü bir şekilde nefesi vermenin kişilerin günlük yaşantısında yaşadığı sinir, stres gibi etmenleri de azalttığını sözlerine ekledi.