Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuşan Moneye Kurucusu ve Finansal Okuryazarlık Öncüsü Özlem Denizmen, bütçe planlaması üzerine bilgiler verdi.

Parayı kazanmaktan ziyade parayı harcamanın temel bir marifet olduğunu belirten Denizmen, kaynakların doğru kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Denizmen, “Bütçe elinize geçen paraya yön vermek demektir. Yön verilmeyen para savrulur. Bunun olmaması için özellikle aile içinde soruna değil çözüme odaklanılarak hareket edilmesi gerekiyor. Ayrıca bütçenin yazılı olması gerekiyor. Bütçe esnek olmalı, değişebilmeli ve çocuklara da örnek olmalı çünkü çocuklar ne görürse onu yapar.” dedi.

EV VE İŞ BÜTÇELERİ AYRILMALI

Özellikle ev ve iş bütçelerinin birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyen Denizmen, bunun nedenini işyeri karlılığını anlamak ve ev giderlerini hesaplamak olarak açıklıyor. Denizmen, “Bir Türkiye enflasyonu var bir de aile ve bireysel enflasyon var. Eğer geçen sene yaptığım harcamalar ile bu sene yapılan harcamalar arasında bariz bir farklılık varsa hayat standardımı değiştirmişim demektir. Ancak ölçülemeyen şey yönetilemez. Benim tavsiyem kişilerin sanki işyerinde çalışıyormuş gibi kendilerine maaş vermeleri ve bu buna sığmaya çalışılmalı.” dedi.

Denizmen, doğru ölçümlerin yapılıp, farkında olup daha sonra istenilen hedefin belirlenmesinin gerektiğini vurgulayarak finansal yönetimin bu anlamda önemli olduğunu dile getirdi. 

İSTEKLER SONRA GELMELİ

İhtiyaçlara öncelik verilmeli istekler sonra gelmeli diyen Denizmen, hayatın her anında bu ayrımın farkında olmak gerektiğini vurguladı. Denizmen, “Bir şey alacağınız zaman ilk önce bu ayrımı düşünün. Bir de alacağınız ürün için kaç saat çalışmanız gerekiyor? Örneğin; yeni çıkan bir telefonu almak için ortalama gelir ile 550 saat çalışmak lazım diyelim. Buna değer mi? ilk önce bunu düşünüp karar vermekte fayda var.” dedi.

DÜZENSİZ GELİR İLE BÜTÇE YAPILABİLİR

Kişilerin düzensiz gelir  ile de bütçe yapabileceğini belirten ve tavsiyelerde bulunan Denizmen, “Burada öncelikle ‘-mış gibi yapmak’ gerekiyor. Diyelim ki bir ay 3 bin tl öteki ay 4 bin tl kazanıyorsunuz. Sabit bir hesabınız olmalı bu paralar orada durmalı ama siz sanki her ay 2 bin 500 lira kazanıyormuş gibi harcama yapmalısınız. Bu çok önemli ve temel bir şey.” dedi.

Birikim için 3 temel noktanın önemli olduğuna dikkat çeken Denizmen, “Birinci inancın olması gerekiyor. Senin kalbini çarptıran bir şey olması gerekiyor. Durduk yere tasarruf etmemek için bu şart. Hedef ve hedefe inanç çok önemlidir. İkincisi ise çevre. Çevremiz neyse biz o kişiyiz. Üçüncü ise disiplin. Disiplin olmadan hiçbir şey olmaz.” dedi.