Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programının bu bölümünde Truede Kurucusu ve Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkan Yardımcısı Zeynep Turudi konuk oldu. Turudi, Türk lokumunun nasıl dünya markası haline geldiğini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Uzun yıllar İngiltere’de yaşayan ve ailesinin Türkiye’ye ziyaretleri sonrasında valizlerinde lokum getirdiğini, İngiltere’deki komşularına dağıttığını anlatarak söze başlayan Turudi,  iş dünyasına adım atmaya başlayınca lokumu profesyonel iş yaşamına katmak istediğini söyledi.

Araştırma yaparken İngiltere pazarında Türk lokumunun doğru üretilmediğini ve yeteri kadar bilinmediğini ifade eden Turudi, doğal aromalarla lokumun gerçeğini üretmek için çabaladığını ve bu pazarda yerini alması için yavaş ama sağlam temellerle ilerlediğini de vurguladı. 

“YURTDIŞI PAZARINA AÇILMAK SANILANDAN DAHA ZOR”

Ürün kime hitap edecek, hangi pazarda olmalı ve hangi raflarda yer almalı konularında uzun çalışmalar yapılması gerektiğini ve sonraki aşamada pazarlama işlemine geçmek gerektiğini belirten Turudi, müşterilerin istediği dilde konuşmanın özellikle yurtdışı pazarlarında  var olabilmenin birinci kuralı olduğunu ifade etti. 

Turudi,” Ürünü, ben çıkardım herkese satayım gibi bir düşünce olamaz. Her ürünün başka bir alıcısı oluyor.  O sebeple doğru fiyatlandırma ile doğru müşteriye ulaşmak çok önemli.” dedi.

Türk kültürünü yansıtmak için farklı seriler çıkardıklarını söyleyen Turudi, “Ürünlerimizi çıkarırken uzmanlarla çalıştık. Önce Sultanlar serimizi çıkarttık. Her kutuda farklı bir sultan ismi yer alıyordu ve arkasında tarihçesi bulunuyordu doğru bilgilendirmek adına. Daha sonra ebru sanatının yer aldığı bir seri çıkardık. Ebru sanatı ile uğraşan arkadaşlarla dünyaya bu sanatı tanıtmayı hedefledik. En son da çini serisi yaptık. ” dedi. 

Turudi, “Dünyanın neresine giderseniz Türk lokumunu biliyorlar çünkü turist çok fazla geliyor ülkemize. Bu şekilde seriler çıkarınca da daha önce ülkemizi gezmiş insanlara da farklı duygular yaşatıyorsunuz. Böyle çalışmalar yaptığımız için mutluyuz.” ifadelerini kullandı.