ST Endüstri Radyoda Etekteki Taşlar programına Sağlıklı Yaşam Koçu Hakan Çıtanak konuk oldu. Çıtanak, Hakan Ömer Gider’in sağlıklı beslenme ile ilgili sorularını yanıtladı. 

Normalde yenilen ürünlerin kalori değeri harcanılan kalori değerinden fazla ise ve yenilen ürünlerin besin değeri çok hızlı bir şekilde yağ metabolizmasına dönebilecek ürünler ise kilo alımı gerçekleşiyor.  Bu kalorili yiyeceklerin normalden hızlı bir şekilde tüketilmesi de yine kilo alımını artırıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Hakan Çıtanak, insan psikolojisinin kişilerin kilo almasında da önemli bir etken olduğunun altını çizdi. 

“DİYET YAPMAK HAYAT BOYU GÖREV OLMALI”

Çıtanak,” Çok acıkan ve insülin direnci düşen kişilerin özellikle tatlıya bağımlılıkları varsa yiyeceklerin üzerine tarçın dökmeleri faydalı olacaktır. Tatlı ihtiyacınızı bu şekilde bastırabilirsiniz. Ayrıca yemeğe başladığınızdan 18. dakikada tokluk hormonu devreye giriyor. Dolayısıyla masadan aç kalkma konusunda kendinize görev edinirseniz başarıya ulaşabilirsiniz. Burada önemli olan nokta diyeti, yeme alışkanlıklarını yaşam boyu görev edinmenizdir.” dedi.

Evde kaldığımız dönemde mutfakta geçen sürelerin artması, uyku düzenindeki değişimler ve sürekli evde olmanın verdiği sıkıntılı halden dolayı yeme içme isteğinin artması gibi durumlar nedeniyle kilo almaların yaşandığını belirten Çıtanak,  vücutta öncelikle sindirim sisteminin düzene girmesi gerektiğini söylüyor. Çıtanak, “Vücutta bağışıklığı artırmak için düzenli ve kaliteli bir uyku mutlaka hayatınızda olmalıdır. Eğer iyi bir uyku kaliteniz yoksa yeme konusunda vücudumuzda değişimler meydana gelebilir.” dedi. 

“HAREKETSİZLİK NEDENİYLE CİDDİ KİLO ARTIŞI OLUYOR”

Çıtanak,” Önümüzdeki dönemlerde pandemi süreci geçse bile hareketsizlikten dolayı obezite, kan şeker, tansiyon hastalıkları gibi potansiyellerin artmasına neden olacak. Bunun için nasıl ki maske, mesafe, hijyen diyorlar bunlara hareketi de mutlaka eklemelisiniz.” dedi.

Morbid obezitenin obezite gelişiminin cerrahisinde kullanılan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Çıtanak,” Morbid obezlere teknikler doğrultusunda bazı cerrahiler uygulanabilir. Ancak bu tekniklerin iyi gelen tarafları olduğu kadar kötü gelen tarafları da var. Elinizden geldiğince duygularınızı yönetmeye çalışın. Bunu yaparken egzersiz yapmaya özen gösterin. Eğer 120 kilonun üstündeyseniz düşünebilirsiniz ancak ameliyata gelene kadar denenmesi gereken birçok yöntem var. Öncelik onların.” yorumunda bulundu.