Covid-19 ile birlikte e-ticarette önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de her yıl ortalama %35 gibi bir rakamla büyüyen e ticarette, kullanılan banka ve kredi kartı sayısının pandeminin ilk üç ayında yani Mart, Nisan, ve Mayıs'ta 8 milyon arttığı gözlemlendi. 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ETİD (Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği) Başkanı Emre Ekmekçi, "E-ticarette 10 senede yaşanacak değişimi 2 aylık bir dönemde gördük. Bunu rakamlar zaten çok net bir şekilde gösteriyor.” dedi.

“E-TİCARET İHTİYAÇ HALİNE GELDİ”

Talebin hızla arttığını ve artık insanların fiyat araştırması veya daha ucuz ürüne ulaşmak için kullandığı e-ticaretin, bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Ekmekçi, kişilerin alışveriş anlayışlarının büyük oranda değiştiğini kaydetti.

Ekmekçi, “Firmalar tarafından baktığımızda sadece e-ticaret yapan firmaların içinde bile bu kategori satar mı satmaz mı ya da şuralara yatırım yapalım, yapmayalım gibi tabuların yıkıldığını görüyoruz. E-ticaret üzerinden mal satan markalar veya tedarikçilerde ise; keşke ben buna daha fazla ilgi gösterseydim ve yatırım yapsaydım düşüncesinin hakim olduğunu söylemek mümkün.” dedi.

“DİJİTALLEŞME YATIRIMI ÖNEMLİ”

Sadece e-ticaret değil tüm perakende zincirinin dijitalleştiği firmaların bu süreçte iyi konumda olduklarını belirten Ekmekçi, “Biz yönetim toplantılarında dijitalleşmeyi ilk 5 maddede tuttuk ve  bu konuda çalışmalar yaptık. Ancak bu konuda gerekli yatırımı yapmayan firmalar maalesef bu dönemde fırsatlardan yararlanamadı ve nakit açısından sıkıntılar çekti.” ifadelerini kullandı.

“ETİD BU KONUDA ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYOR”

ETİD (Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği)’nin yaklaşık 13 sene önce Türkiye’de e-ticaret sitelerinin önderliğinde sektörün bir ses olması için kurulduğunu kaydeden Ekmekçi, derneğin sektörün problemlerine ortak çözümler bulunabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ve yaklaşık 70’e yakın dernek üyesi ile beraber Türkiye e-ticaretin %95'ini temsil eden bir yapıya sahip olduklarını belirtti.
 
Türkiye’deki e-ticaretin değişmesi gerektiğini ve bunun içinde dünyaya uyum sağlamanın doğru olacağını dile getiren Ekmekçi, sektöre yeni istihdamlar yaratmak ve sektör bileşenlerinin mümkün olduğu kadar bir arada olacağı bir ortam yarattıklarını belirtti. Şirketleri hem sosyal, eğitim hem de devlet ilişkileri anlamında hazırlamanın gerekli olduğunu ve dernek olarak bu konuda aktif olmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.