Murat Erdin’in hazırlayıp sunduğu Kültür Endüstrisi programında Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) Başkanı İlbay Kahraman konuk oldu. Kahraman, kitap yayıncılığı üzerine bilgiler verdi. 

Yayıncılar Kooperatifi, sektörün dışa bağımlı olması ve 2018'de yaşanan kağıt krizi sebebiyle bir araya gelmenin sorunları çözüme kavuşturacağı öngörüsü ile 2019 Haziran’da kuruldu.  Bugün 30 yayın evi ile birlikte çalıştıklarını ifade eden İlbay Kahraman, yazarların en büyük problemlerinden biri olan kitaplarını sergileme alanları için çalıştıklarını ve mağaza açtıklarının da bilgisini verdi. 

2019 yılında toplam 423 bin 602 kitap üretildi ve satışa sunuldu. Bu da kişi başına üretilen kitap sayısının 7 civarı olduğunu gösteriyor. Konuya ilişkin İlbay Kahraman’ın yaptığı açıklamada bu rakamların yanıltıcı olabileceğini çünkü eğitim yayınlarının da bu rakamların içinde olduğunu ifade etti. Kültür yayıncılığının toplam içerisindeki payının %8 olduğunu da sözlerine ekledi. 

“DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Kahraman, kitabevi ve yayınevi açmak isteyenler için de tavsiyelerde bulundu. Yayıncılar Kooperatifi ile iletişime geçip kriterleri uyguladıkları takdirde destek verdiklerinin de altını çizdi. 

Belediyeler ile iletişimde olduklarını ve çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kahraman, “Kütüphane kurulacağı zaman indirimlerle kitap vermeye çalışıyoruz ancak çok fazla başvurular oluyor. Kütüphane açmak isteyen birçok kişi var. Hepsine yardım etmeye gücümüz yetmiyor fakat sponsor bulup en azından bir kısmını onların karşılaması halinde biz de elimizden geleni yapıp destek çıkmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Gelişen teknoloji ile birlikte çalışmalarını da bu yönde yaptıklarını belirten Kahraman, kooperatif olarak dijital matbaa kurmak istediklerinin de altını çizdi. Kahraman, “Konveksiyonel matbaalarda bastığınız kitap adedi her zaman satılmaya biliyor. Bu da ciddi bir maliyet. Ancak dijital matbaalarda sipariş üzerine baskı yapıyorsunuz bu da tercih için daha uygun. Biz de çalışmalarımızı bu yönde hızlandırdık.” dedi.