Eve İş Götürme programına konuşan Bilgi Güvenliği Uzmanı Burak Bozkurtlar, ‘kripto para’ üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Kripto paralarda blockchain teknolojisinin bulunduğunu ve bu teknolojinin muazzam bir gelişme olduğunu söyleyen Bozkurtlar, esas sıkıntının, bunun dijital para borsası haline gelerek devletlerin ve hükümetlerin bir regülasyonuna tabi olmadan borsa olarak yayınlanabilir ve müşteri kabul edebilir olması ve bunun da doğru olmadığını belirtti.

Bozkurtlar, “Örneğin, bankalarda nasıl kasalar varsa ve insanlar bu kasaları değerli eşyalarını koymak için kullanıyorsa bunun aynısı sanal para borsalarında da denendi. Hatta daha gelişmişi denendi ancak bankaların yeri belli ve kuralları var. Sanal borsalar vergi mükellefi olmakla birlikte hiçbir şekilde mevzuatta yer almıyor. Dolayısıyla dolandırıcılığa açık bir konu hale geliyor.” dedi.

DİJİTAL ZEKAYA YÖNELMEK GEREKİYOR

Devletlerin artık sanal para çıkarmayı düşündüğünü ve bu şekilde dijital para transferi yapılacağını hatırlatan Bozkurtlar, burada gerçek bir para transferinin söz konusu olduğunu belirtti.

Ulus devletlerin şu anda siber savaşta ciddi bir cephe kapma mücadelesi var diyen Bozkurtlar, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda kullanılan telefonlar, bilgisayarlar aklınıza ne gelirse, kullanılan bütün ürünlerin ve teknolojilerin üreticisi başta NASA teknolojileri olmak üzere patent sahibi ABD. Bir de karşılığı olmayan ikinci parça da Bitcoin, eskiden oyunda ödül olarak kullanılıyordu. Sonradan nasıl bu hale geldi onu düşünmek lazım. Kısacası ABD, kara delik denilen o olguyu kapatmak için kripto para sistemini ortaya attı.” dedi.

Bozkurtlar, dijital zekaya ilginin artması gerektiğini de vurguladı. 
 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.