Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Indus Danışmanlık Kurucusu M. Efsun Yüksel Tunç, pandemi dönemi ile birlikte değişen çalışma hayatı üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Toplumun 6.0’a doğru gittiğini ve bunun da ‘dijital süper akıllı’ toplumu işaret ettiğini belirten Tunç, hem toplumsal bir değişimin olduğunu hem de dijital bir dönüşümün yaşandığını söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL İÇİNDE BİRÇOK MESLEK YOK OLACAK

Tunç, “Oxford Üniversitesinin bir araştırmasına göre 10 yıl içinde şu andaki mevcut işlerimizin %47'si bilgisayarlar tarafından yapılacak deniyor. O zaman kendimize şunu sormak gerekiyor; biz işlerimizi yapabilecek miyiz?Artık dijital dönüşüm, Yapay Zeka, blok zincirler ortaya çıktı. Aynı zamanda nesnelerin iletişimi başladı ve artık sanal gerçeklik durumundan bahsediyoruz.” dedi.

Ortaya koyduğumuz iş için ilk fikri ortaya atmalı ya da o işi diğerlerinden farkı yapmalıyız diyen Tunç, işlerin artık boyut değiştirip farklılaştığını ve bu farklılaşmada kişilerin kendilerini konumlandırması gerektiğini söyledi.

DİJİTALE DÖNÜŞMÜŞ OLMAK GEREKİYOR

Kişinin kendini dijital dönüşüme hazırlaması için yapması gereken üzerine değerlendirmede bulunan Tunç, A'dan Z'ye tüm eğitimini tamamlamış, dijitale dönüşmüş ve oryantasyona gerek kalmadan direkt işine başlayabilecek insanların tercih edildiğini ve bu yönde bir gelişimin gerekli olduğunu belirtti.

Tunç, “Hem bireylerin hem kurumların bir vizyona sahip olması şart aynı zamanda anlayışı geliştirmek gerekiyor. Bunu hem kendi iç dünyamızdaki anlayış hem de çalıştığımız kurum için düşünmeliyiz. Bunun yanında cesaret ve çeviklik de bu süreçte çok önemli bir noktada yer alıyor.” dedi.